herkulesfürdő Herculane Project

Megmentik a civilek Herkulesfürdőt

Több évtizedes nemtörődömség, majd hónapokig tartó huzavona után úgy tűnik, mégis sikerül menteni a menthetőt Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő állagmegőrzésén fáradozó civilek megegyeztek az önkormányzattal, és heteken belül hozzáfognak a legsürgősebb munkálatokhoz a februárban beomlott műemlék épületen – írja a kronikaonline.ro.

Egykoron császárok, királyok látogatták, napjainkban a romániai katasztrófaturizmus kedvenc célpontja: a gyógyvize miatt már a rómaiak által is kedvelt Herkulesfürdőn semmi sem emlékeztet a dicső időkre. Lassan már a múltra sem, februárban ugyanis beomlott a Krassó-Szörény megyei üdülőváros monarchia korabeli fürdőjének, a Szapáry-fürdő szalonjának a tetőzete.

Az értékes ingatlan egykoron az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkedveltebb fürdője volt, sok más koronás fő mellett Ferenc József császár és felesége, a csak Sissiként emlegetett Erzsébet is megfordult benne, amire tábla is emlékeztet.

Most fiatal temesvári építészek próbálják megmenteni az enyészettől, és úgy tűnik, hogy a helyi önkormányzat akadékoskodása ellenére sikerrel járnak.

A Locus Egyesület hónapokkal ezelőtt indított gyűjtést annak érdekében, hogy elvégezhessék a sürgős állagmegőrzési munkálatokat az országos jelentőségű műemlék épületben. A Herculane Project néven futó kezdeményezésnek számos támogatója akadt, magánszemélyek és cégek egyaránt, és pár hónap alatt 40 ezer eurót sikerült összegyűjteni a munkálatokhoz szükséges 100 ezer euróból. Az adományozott összeg a napokban újabb 18 ezer euróval nőtt, amit az egyik barkácsáruház ajánlott fel – adták hírül Facebook-oldalukon a projekt működtetői.

Akik annak ellenére sem tudtak nekilátni a munkának, hogy a pénz egy része már a nyáron biztosítva volt: a helyi polgármesteri hivatal az épület tulajdonosaként nem akarta átengedni nekik a terepet, azt állítva, hogy nem kormányzati szervként (NGO) nem végezhetik el a munkát. Sőt a hivatal azt kérte, hogy az egyesület adja át nekik az épület megmentésére összegyűjtött pénzt, amit azonban megtagadtak, az adományozókkal szemben táplált felelősségérzet által vezérelve – vázolta fel a Krónikának az előzményeket Oana Chirilă projektkoordinátor, a Locus Egyesület elnöke.

herkulesfürdő szapáry-fürdő Herculane Project

A Krónikának Oana Chirilă elmondta: egyelőre csak a nagyon sürgős munkálatokra jut a pénzből, de a későbbiekben újabb adománygyűjtést szerveznek. Be akarják bizonyítani, hogy végig tudják vinni a munkát. Bíznak abban is, hogy sikerül elérni, módosítsák a műemlékvédelmi törvényt, hogy a tulajdonjogi szempontból tisztázatlan helyzetű műemlékekre is lehessen támogatást kérni. Ugyanis a Szapáry-fürdő épülete önkormányzati tulajdonban van, de a terület per tárgyát képezi. Azt is szeretnék elérni, hogy Sissi egykori kedvelt fürdőhelyét felvegyék az UNESCO Európa nagy fürdői (The Great Spas of Europe) listájára.

A teljes cikk ITT olvasható

Fotók: Herculane Project

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.