cigaretta dohányzás

Júliustól tilos lesz a dohányzás Barcelona összes strandján

Júliustól tilos lesz a dohányzás a második legnagyobb spanyolországi város, Barcelona összes strandján.    

A tavaly néhány fürdőhelyen kísérletképpen bevezetett dohányzási tilalom bevált, azt a lakosok jól fogadták – közölte pénteken a katalán főváros önkormányzata, bejelentve az általános tilalmat. Mint hozzátették, az életbe lépésig hátralévő hónapokban tájékoztató kampányt folytatnak.

Barcelonának 10 tengerparti strandja van körülbelül 10 kilométer összhosszúságban, ezeket sok külföldi turista is látogatja. Tavaly négy strandon próbálták ki a cigarettamentességet.

A dohányzás betiltásának fő célja egészségesebb környezet létrehozása a kikapcsolódáshoz és főleg a nemdohányzók megvédése, de fontos szempont az is, hogy az eldobált cigarettacsikkek jelentős környezeti problémát okoznak – mondta az ökológiai változtatásokért felelős tanácsnok, Eloi Badia.
Spanyolországban egyre több strandot nyilvánítanak dohányzásmentessé.

Több tartományban 2020-ban a koronavírus-járvány megfékezésének egyik eszközeként tiltották be a dohányzást a strandokon, míg másutt, például a Baleár-szigeteken, köztük Mallorcán már a pandémia előtt hoztak ilyen szabályt környezetvédelmi okokból. A példát egyebek közt a Kanári-szigeteken, Baszkföldön, Galíciában, Andalúziában és Valenciában követték részleges vagy teljes tilalommal.

Egy országos jogszabály alapján az önkormányzatok akár 2000 euró (756 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak arra, aki a tilalom ellenére rágyújt, de Barcelona például csak 30 euró (11 ezer forint) büntetéssel fenyegeti a cigarettázókat.

A 2005-ös dohánytörvény tervezett reformja keretében a spanyol kormány országszerte megtiltaná a dohányzást több nyilvános szabadtéri területen, így az összes strandon, a parkokban, a teraszokon és minden sportpályán.

hirado.hu

Fotó: sunsetbeachclub.com

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.