Mályi tó

Javult a vízminőség tavainkon

Rendszeresen ellenőrzik a természetes vizek minőségét, de ennek leginkább a strandszezon előtt van jelentősége. A minősített hazai természetes fürdőhelyek 92 százaléka kapott idén jó vagy kiváló besorolást. A kifogásolt természetes fürdővizek száma pedig kilencről hatra csökkent – írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A kockázatalapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a fürdővízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik, az európai uniós előírásoknak megfelelően. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy természetes fürdővíz.

Természetes fürdővizek

A 2020. évi szezonban 251 fürdőhely üzemelt a hazai természetes vizeken, ebből 138 a Balatonon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján 181 természetes fürdővíz kapott kiváló, 36 jó és 13 tűrhető minősítést. A nagy tavainkon – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – szinte minden fürdővíz jó vagy kiváló minőségű. A kifogásolt minősítésű fürdővizek közül kettő a Tiszán, Tivadarnál és Tiszakécskén, egy a Kettős-Körösön Dánfokon, három kisebb fürdőtavakon: a szegedi Sziksós-tón, Soltvadkerten és Tiszaszigeten található. Tizenöt természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Borsod megyében négy tó érintett rendszeresen a vizsgálatban. Ebből a Mályi-tó és a Vadnai-tó kiváló minősítést kapott. A hejőkeresztúri Hejő-tavon a múlt nyárhoz képest már nem lehet fürödni, csak vízisíelni és horgászni. Az Arlói-tó strandján pedig értesüléseink szerint még mindig építkezés folyik, ezért valószínűleg idén sem tudnak megnyitni.

– A Vadnai-tó ismét megkapta a kiváló természetes fürdővíz minősítést, Magyarország öt legjobb vízminőségű tava között szerepel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a vízminőséget bizonyos baktériumok koncentrációja alapján állapítja meg mikrobiológiai vizsgálat keretében – mondja Szatmári Gergő, a Vadna Park üdülőközpont cégvezetője, ahol zenei programok hallgatására és horgászatra is lehetőség nyílik. – A szabadtéri fürdőhelyek ezt követően kezdhetik meg minden nyáron a működésüket. Úgy tervezzük, hogy egészen szeptember 1-ig nyitva tartunk. A jogszabályban foglaltak szerint a strand területére védettségi igazolvány nélkül is lehetséges a belépés, mivel nem zárt térben vagyunk. Négyzetméter szerint meghatározott, hogy hány főt engedhetünk be, de ezt a limitet a vendégszámunk még soha nem érte el.

A Mályi-tó nagyobb részén szabadstrandolás is lehetséges, de a fizetős részleg is megkezdhette a működését.

– Hétvégén megnyitja kapuit a Mályi Beach, mert a Mályi-tó kiváló minősítésű lett, és engedélyt kaptunk rá, hogy továbbra is strandként működjünk. Az egészségügyi előírások értelmében az öltözőket, illemhelyeket rendszeresen fertőtlenítjük. Védettségi kártyát azonban nem kérünk a vendégektől – adja hírül Bajnok László.

Forrás: boon.hu

Fotó: boon.hu / Ádám János

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.