tiszabábolna strand fejlesztés

Így újulnak meg nyárra a Tisza-tavi strandok

Hazai forrásból 700 millió forint összegű támogatást kaptak a Tisza-tavi szabadvizű-strandok. A hét települést – Abádszalók, Kisköre, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána – érintő beruházás a tervek szerint június 30-ig tart. Ezek az újításokat várhatók.

A strandok fejlesztésére egységesen 100 millió forint összeg jut. Egyes helyszíneken például családbarát szolgáltatások, napozóstégek, árnyékolók kialakítására, vizesblokkok és öltözők megújítására, vízparti sportpályák, elektromos töltőhelyek létrehozására fordítják az összeget.

Abádszalók

Jelenleg már folyamatban van a strandfejlesztés. Teljesen megszépül, újjáépül a hajdan szép időket látott, legnagyobb Tisza-tavi strand. Panorámás luxuskávézó kerül kialakításra, felújított beléptető épület, új büfék jönnek létre. Új Tourinform iroda kerül kialakításra, a strandra vezető utat egy egyedi kialakítású főkapu köti össze. A strand mellett parkoló-, és jegyértékesítő automaták lesznek, valamint új beléptető rendszer.

A település felőli oldal bal részén a 30 éves büféket már most elbontják, helyükre sétányok, pihenők, mini golf pályák kerülnek. De már szerelik azokat az új konténer-épületeket is, ahol gyermekmosdó, pelenkázó helyiség lesz, így válik XXI. századivá, s valóban családbaráttá strand.

Az elnyert plusz 100 milliós támogatásból még közvilágítással kiegészül a sétány. Valamint ebből kerülnek beszerzésre Abádszalók új színeiben (barna-türkiz-fehér) árnyékolók, strandbútorok, sétánypadok.

Tiszafüred

A tavaly átadott Mancsos-pancsoló nagy siker volt Tiszafüreden. Hogy a gazdik is még jobban érezzék magukat, a legnagyobb Tisza-tavi település a jelenlegi támogatást vízi játszóelemek telepítésére, stégrendszer kialakítására fordítja. További elem lesz ettől az évtől az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek a fitneszpark és a műanyag borítású sportpálya. A vendégek biztonságáért pedig 2 úszómesteri csónak és 2 csónakmotor is beszerzésre kerül.

Kisköre

A Kiskörei Strand, mely évek óta nem esett át komolyabb fejlesztésen, szintén gazdálkodhat a 100 milliós támogatással. Céljuk, hogy a családok, kisgyerekkel érkezők számára vonzóbbá tegyék a strandot. Strandbútorokra: napvitorlára, napozóágyakra is költenek. Itt is lesznek mobil, felfújható vízi játékok, de homokos sportpályát is kialakítanak. Ráfér a régi csúszdára is a megújítás; tartószerkezetét és csúszófelületét cserélik. S ami szintén komoly gond : védőhálót telepítenek a sulyom visszaszorítása érdekében.

Sarud

Továbbra is céljuk, hogy sarudból egy ökoturizmusra és természetközeli, aktív kikapcsolódásra épülő gyermek- és sportcentrikus vízpart váljon. Bővítik az Aquaglide Vizijátszóteret új élménye-elemekkel. Fejlesztik az infrastruktúrát; a gát tetején kilátó terasz építenek, de mellette játszóerdő, mezítlábas tanösvény valósul meg. Plusz új stégek is kerülnek a partra.

Új együttműködésének köszönhetően, melyet a Kalandszigettel kötött, a Kalandpart mászópályával, 15 méteres kilátóval és kötélpályával bővül .

Tiszanána

A Dinnyésháti Strand, mely Tiszanánához tartozik, a tó legkisebb, legcsaládiasabb strandja.Éppen ezért itt van szükség a legtöbb alap-fejlesztésre.

Elkészül az elektromos kapu, rendezvényteret, színpadot építenek. Felújítják a sétányt, a büfék teraszát, de bográcsozó helyeket is alakítanak ki. Ezen kívül kis öblében napozószigettel kényeztetik vendégeiket.

Poroszló

Poroszló strandját szeretik a gyermekes családok, hisz lassan mélyülő vize kedvez az apróságoknak. Valószínű, ezért is kap új homokréteget a területe, s ezért bővítik vízi játékokkal a kínálatot.

A vízhez vezető rámpán sétány kerül kialakításra, és elektromos töltőhelyet alakítanak ki. Megújítják az öltözőfülkéket és a több mint 20 éves vizesblokkokat.

Tiszabábolna

Ez a kedves kis tisza-tavi település Borsod-Abaúj-Zemplén megye legdélebbi települése a Szajlai Holt-Tisza mellett.

A strandberuházás 2019-re fejeződhet be, és onnantól fogva még magasabb színvonalon tudnak szolgáltatásokat nyújtani a hozzájuk érkező, pihenni, fürdeni vágyóknak. Korábban inkább horgászparadicsom volt a holtág, ma már a „halk turizmus”, a nyugodt, csöndes vízparti kikapcsolódás iránt érdeklődők látogatják igen nagy számban.

Az elnyert támogatásból öltözőket, vizesblokkot, büfét építenek. A horgászokra is gondoltak, mert halpucoló is szerepel a tervek között. De lesznek kerékpártárolók, és szárazföldi sportpályák; az UV-B sugárzás ellen pedig árnyékolókat helyeznek ki.

A Tisza-tónál 2017. óta dinamikus vendégforgalom emelkedés tapasztalható, s az előkészület alatt álló további nagyszabású fejlesztések – kiskörei raftingpálya, kerékpárút befejezése Tiszafüred és Poroszló között, tiszafüredi termálfürdő újjáépítése, nyaralóhajózás infrastruktúrájának kiépítése – tovább növelhetik a vendégforgalmat.

Forrás: Kovács Sándor, BOON / gyereatiszatora.blog.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.