király-kút bükk-hegység

Király-kút, a középkori királyok kedvenc ivóhelye

A Bükk-hegységben számtalan iható vizű karsztforrás található, Király-kút a Miskolc felől érkező turistáknak az egyik legkönnyebben megközelíthető célpont. Kedvelt úti célnak számít a túrázók és a természet szerelmesei számára., de a helyiek is szívesen kilátogatnak, csak azért, hogy a hegy mélyéről feltörő friss forrásvízből megtöltsék kulacsaikat, demizsonjaikat.


Az ide érkezőket esőbeállók, tűzrakóhelyek és egy kis tisztás fogadja, ami piknikezésre és pihenésre egyaránt alkalmas. Egy kihelyezett tábla szerint az útvonal egy része magánterületen halad, azonban gyalogos, kerékpáros és lovas számára engedélyezve van az áthaladás.

Király-kút a Diósgyőrt látogató középkori királyok kedvenc vadászati ivóhelye volt. A romantikus kirándulóhely a monda szerint azért kapta a nevét, mert Mátyás király ivott a kút vízéből.

A leszálló forrás a Kiss-fennsík lábánál, a Kisfennsíki Mészkő formációból tör a felszínre. A völgynek nem egyedüli forrása a Király-kút, de mégis a legjelentősebb.

kiralykút

király-kút karsztforrás bükk

kiralykút vízmű

kiralykút forrás miskolci vízmű

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.