Hogyan válasszunk babakocsit repüléshez?

Egyre népszerűbb a kisgyerekekkel való utazás. A szülők még olyan repülőutakra is mennek gyerekekkel, amelyek több mint tíz órásak, de földrészen belül is sok fapados légitársaságot vesznek igénybe. Ha gyerekkel utazol, ne feledd, hogy kísérőként bizonyos könnyítések illetnek meg. Az egyik közülük az, hogy magaddal vihetsz babakocsit. Milyen babakocsi megfelelő a repüléshez? Hogyan készüljünk fel a szállításra?

Babakocsi a repülőn – mire figyelj oda?

Amikor repüléshez választasz babakocsit, tartsd szem előtt azon légitársaság szabályzatát, amelynek kínálatában szerepel olcsó repülőjegy kínál. A légitársaságok általában megkövetelik, hogy a babakocsi összecsukható legyen, mielőtt a csomagtérbe teszik. A pontos méreteket nem szokták meghatározni, de kötelező összecsukható szerkezetű vagy mózeskosarú kocsi használata.

A repülőbe akkor vihető sétáló vagy mély babakocsi, ha a gyerek, életkoránál fogva nem tud ülőkocsiban közlekedni (általában ezt 6 hónapos korban határozzák meg). Ezen kívül, az adott légitársaság szabályzatának függvényében, a szülők ingyenesen vihetnek gyerekhordozót vagy turistaágyat összehajtott és becsomagolt állapotában. A babakocsit és más csecsemőkelléket külön költség nélkül szállítani a gyerek 2 éves koráig. Ha idősebb gyerekkel utazol és olcsó repülőjegy lapul a zsebedben, nincs lehetőség a babakocsi ingyenes szállítására még akkor sem, ha az könnyű esernyőkocsi. A társaság ez alól kivételt tehet, ha a repülőn elég sok hely van plusz csomag számára, de kérhet túlsúly díjat is érte.

Mikor kell a repülés előtt leadni a babakocsit?

A babakocsit vagy a csomagkezeléskor kell a repülőtér személyzetének odaadni, vagy ott kell hagyni a fedélzetre való felszállás előtt. A szülők önállóan dönthetnek erről. A legtöbben ezt a második megoldást választják, mert a kocsi jó szolgálatot tesz akkor, amikor várakozni kell a beszállásra. A gyermek kényelmesen pihenhet a babakocsiban, aminek főleg akkor van jelentősége, ha éjjel utazunk.

Ha a szülők azt a lehetőséget választják, hogy a babakocsit a csomagkezelés után adják csak le, az összecsukott babakocsit a repülőbe lépés előtt kell letenniük a fedélzeti személyzet által mutatott helyre, vagy felvihetik azt kézipoggyászként a fedélzetre. A második lehetőség azoknak a szülőknek szól, akik olyan méretű esernyőkocsival érkeznek, ami összecsukható az adott szállítónál érvényes kézipoggyász méretűre. Ha az összecsukott babakocsi nagyobb vagy nehezebb, mint amit az adott légitársaság megenged, a babakocsi csak a csomagtérben szállítható.

Hogyan készüljünk fel a babakocsi szállítására a repülőn?

Mielőtt magunkkal visszük a fedélzetre a járművet, gondoskodjunk a megfelelő biztosításáról. Ennek egyszerű módja az egész betekerése strech fóliával. A fólia megvédi a karcolódástól a csomagtérben, valamint a ki- és berakodás során.

Jó lehetőség az is, ha a babakocsit direkt erre a célra készült tokba helyezzük. Ilyen tokot vásárolhatunk a bababoltokban és a gyermekholmikat árusító áruházakban, valamint a babakocsi gyártójánál. A tok beszerzési költsége miatt ez a megoldás főleg azoknak a szülőknek ajánlott, akik gyakran utaznak a gyerekkel olcsó repülőjeggyel. A többi esetben érdemesebb fóliával körbetekerni a babakocsit.

Indulás előtt érdemes megjelölni a babakocsit, hogy ne essen tévedés az érkezési repülőtéren. Ez akkor fontos, ha nagy sorozatszámú, népszerű babakocsit vagy mózeskosarat használunk. A babakocsi jelölése történhet ugyanúgy, ahogy a feladott csomag jelölése. Elég egy jellegzetes szalagot kötni a vázra, kulcstartót csatolni az ülőkére, vagy névkártyát rögzíteni rá.

Mikortól lehet kisbabával utazni?

Mielőtt tervezni kezdet az utazást kisbabával, és keresni kezded a megfelelő babakocsit, érdemes megtudakolni, hogy a légitársaság lehetővé teszi-e csecsemő szállítását. A legtöbb légitársaság, amelynek ajánlatában van olcsó repülőjegy, lehetővé teszi olyan kisbabák szállítását, akik legalább 7 naposak. Ezt a szabályt a kis utas biztonságával magyarázzák. Az első héten a légzőrendszer és a vérkeringés még nem elég fejlett ahhoz, hogy a nyomáskülönbséget kompenzálja. Ha az utazáshoz szükség van útlevélre és vízumra, ezek megszerzése általában nem is lehetséges az első hetekben. Általában azt ajánlják, hogy az újszülött első repülésére ne kerüljön sor 3 hónapos kor előtt. Ha mégis szükség van repülésre, mielőtt a baba 12 hetes lesz, a gyereknek és gondviselőinek ugyanolyan engedmények járnak, mint a 2 évesnél fiatalabb gyermekkel utazóknak. Ez érinti a babakocsi és egyéb felszerelés szállítását is.

Információforrás: https://www.esky.hu/repulojegy

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.