Híres vendégei előtt tiszteleg a Lukács fürdő

Mintegy harminc híres vendégének állított emléktáblát a Lukács fürdő, közülük hat művész tiszteletére dombormű is készült a budai létesítményben.

Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas magyar dramaturg, Örkény István özvegye, György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója, Frenreisz Károly zenész, Latinovits Zoltán féltestvére és Böszörményi Nagy Ágnes, Garas Dezső özvegye, valamint Balla Eszter színművész, Garas Dezső menye (b-j) a Szent Lukács Gyógyfürdő híres vendégei tiszteletére készült domborművek avatásán a gyógyfürdőben 2013. július 15-én. Az alkotásokon Kodály Zoltán, Kállai Ferenc, Ottlik Géza, Latinovits Zoltán, Örkény István és Garas Dezső portréi láthatóak.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A kezdeményezés egy olyan időszakról emlékezik meg, amikor a társadalmi élet egyik központja volt a gyógyfürdő, s a fürdőkultúra a kávéházival együtt épült ki – mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a hétfői avatóünnepségen, ahol arról is megemlékezett, hogy a fürdők már Claudius császár idején virágoztak Budapesten, később pedig gyógyító tevékenységre használták azokat.

Elmondta, hogy Krajcsovics Károly ötvösművész kezdeményezésére csaknem harminc olyan művész, színész, sportoló nevét örökítették meg egy emléktáblán, akik gyakran látogatták a Lukács fürdőt. Közülük hatról – Kállai Ferencről, Ottlik Gézáról, Kodály Zoltánról, Latinovits Zoltánról, Örkény Istvánról és Garas Dezsőről – dombormű is készült.

György István szavai szerint Budapest méltán ismert fürdőiről, igyekszik megfelelni a fürdővárosi rangnak. Jelezte: a közelmúltban két fürdő újult meg uniós támogatásból és bízik abban, hogy a 2014-2020 közötti finanszírozási ciklusban is tudnak további forrásokat szerezni erre.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója arról beszélt: a fürdő falán megörökített névsorra nemcsak a létesítmény, hanem az egész ország is büszke lehet. Megjegyezte: a fürdő 12. századig visszanyúló történelme, maga az épület és a víz is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalmi élet egyik fontos helyszínévé váljon a Lukács fürdő.

mti

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.