A belföldi turisták fürdőhelyekre utaznak az ünnepek alatt

A belföldi utazók az ünnepek idején valamilyen fürdővárost, míg a külföldiek jellemzően Budapestet látogatják meg, az átlagos napi költés 5-27 ezer forint, a legnépszerűbb extra a szilveszteri vacsora, és minden harmadik vendég csak január hatodikával áll ismét munkába – közölte a Szallas.hu.

A szállásfoglaló oldal közleménye szerint sietniük kell azoknak, akik az ünnepeket egy kellemes kikapcsolódást biztosító szálláshelyen kívánják eltölteni. A Szallas.hu friss adatai szerint ugyanis a karácsonyi és szilveszteri időszakra már október elején megindult a foglalás, a két ünnep között pedig már szinte lehetetlen lesz programokat is kínáló szálláshelyet találni szilveszterre.

A külföldiek körében egyértelműen a „bulikkal telített” Budapest a legnépszerűbb, jellemzően 4-5 napot töltenek el a fővárosban szilveszterkor. A belföldi utazók – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is a fürdővárosokat keresik fel, a tíz leggyakrabban választott utazási célpont közül 7 ebbe a kategóriába tartozik – ismerteti a közleményben Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A toplistát Budapest nyitja, a fővárost az év turisztikai településének választott Hajdúszoboszló, Eger, Sopron és Gyula követi. Zalakaros, Sárvár, Hévíz és Miskolctapolca évek óta szintén ott van a top tízben, míg a 10. helyen új belépőként Egerszalók szerepel.

A szállásfoglalók körében szilveszterkor a legkedveltebb szolgáltatás az ünnepi vacsora, ugyanakkor a szálláshelyek többsége extra csomagajánlattal is készül. A baráti társaságoknál nagyon népszerű vendégházak, apartmanok esetében ez jellemzően valamilyen kisebb ajándékot, például üdvözlő italt jelent. A szállodáknál a szilveszteri éjszakához már komoly, akár sztárfellépőt is felvonultató program dukál.

Az idén kétszeresére emelkedett a karácsonyi ajándékként vásárolható csomagajánlatok értékesítése, jellemzően 45 ezer forint értékű meglepetésüdülés kerül majd a fa alá.

Az óévet legolcsóbban motelben lehet búcsúztatni, ahol az 1 napra jutó átlagos foglalási érték 5000 forint, míg az említett extra programokkal készülő szállodáknál 27 ezerhez közelít. Tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal, 21 300 forintra nőtt a SZÉP-kártyával fizetett szállásfoglalások átlagértéke.

„2014-ben az újév napja a munkahét közepére, szerdára esik. Az eddigi adatok alapján viszonylag sokan döntöttek úgy, hogy elnyújtják a pihenőt, a szilveszteri foglalások közel harmada ugyanis a január 2-i és 3-i időpontot is magába foglalja – mondta Varga Zoltán.

A Szallas.hu képviselője hozzátette, hogy a pihenésre utazók miatt  december 26. és a december 31. látszik nagyon forgalmas napnak a közlekedésben, míg visszafelé január 1-jén és 2-án lehet több autósra számítani. 2014-ben 5 hosszú hétvége is lesz, ami a Szallas.hu tapasztalatai alapján nagyon kedvezően hat a belföldi turisztikai piacra, mely a becslések szerint idén mintegy 6 százalékkal bővült.

A 2008-ban indult portál az eNET és a Magyar Hotel Monitor felmérése szerint jelenleg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. Ma már 8 országban több mint 11 000 hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti. A honlapnak több mint 700 000 regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 1 500 000 látogató keresi fel. A hírben szereplő adatok a 2012 és 2013 decemberére vonatkozó foglalási adatokon alapulnak. Bár a minta nem reprezentatív, jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat.

mti

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.