erdélyi borvíz

Erdélyi gyógyvizek és hatásuk

Erdély, azon belül is Székelyföld világszerte ismert gyógyvizeiről, termálvízkészlete igen gazdag. Ezek a termálvizek jótékony hatású ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek különböző betegségcsoportok gyógyítására alkalmasak.

Gyógyvíznek azokat a székelyföldi ásványvizeket, borvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és szakhatóság az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezte számukra.

A termálvizek az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén gyógyítanak: főként mozgásszervi betegségeket, krónikus ideggyulladásokat és nőgyógyászati problémákat. Ugyanakkor a hévíz pozitív hatásait ivókúrákon keresztül is hasznosítják. Ez a módszer idült gyomor- és bélhuruttal, valamint emésztési zavarokkal küszködőknek lehet gyógyír. A vizek összetétele határozza meg, milyen betegségek kezelésére ajánlottak, így a különböző gyógyfürdők gyógyvize eltérő egészségügyi problémák gyógyítására alkalmas.

Hideg gyógyvizek és termálvizek

A gyógyvizeket hőmérsékletük alapján, 31 °C alatt hideg, az ezt meghaladókat meleg víznek (hévíznek vagy termálvíznek) nevezzük. A mélyfúrású kutak vizét csak akkor nevezzük termál- vagy hévíznek, ha hőmérséklete meghaladja a 31 °C-ot.

A gyógyvizek fajtái

A gyógyvizeket kémiai elemzés alapján az alábbi csoportokba osztják:

Egyszerű szénsavas vizek

Ezeket nevezik borvíznek, 1 liter vízben 0,6 grammnál több hidrogén-karbonát található. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógycélra is felhasználják.

Ilyen források találhatóak a következő helyeken: Tusnád (Csíkszék), Borszék (Gyergyószék), Kovászna (Orbaiszék), Csíkszereda (Csíkszék), stb.

Földes, meszes vizek

Főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok. Szintén a reumatikus betegségek gyógyítására, de ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használják.

Ilyen források: Szejkefürdő (Udvarhelyszék).

Alkalikus vizek

Főképpen a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk bennük. Leggyakrabban ivókúrára használják, alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. A legismertebb és leghatásosabb a málnásfürdői Mária-forrás gyógyvize, melynek vizét 1911-ben orvosi javaslatra a légcsőhurutos bántalmakban szenvedő Ferenc József császár is fogyasztotta…

Ilyen források: Királyfürdő (Udvarhelyszék), Málnásfürdő (Sepsiszék), stb.

Kloridos vagy konyhasós vizek

Nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Alkalmazzák a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.

Ilyen források: Korond (Udvarhelyszék), Kovászna (Orbaiszék)… stb.

Keserűvizek

Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja, de a glaubersós vizek ezen felül még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtóhatásuk közismert.

Ilyen források: Málnásfürdő (Sepsiszék)… stb.

Vasas vizek

Egy literben 0,03 grammnál több kétszer szénsavas vasat tartalmaznak, többnyire sok szabad szénsav, kétszer szénsavas nátrium és kalcium, néha konyhasó, néha kénsavas nátrium mellett. Eszerint beszélhetünk tisztán vasas vizekről, alkális, alkális-konyhasós, földes és glaubersós vasas vizekről. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény.

Ilyen források: Homoródfürdő (Udvarhelyszék), Tusnádfürdő (Csíkszék), stb.

Kénes vizek

A ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium-szulfid alakjában tartalmazzák. Ezek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, a kénes fürdő erélyes hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége.

Ilyen források: Szejkefürdő (Udvarhelyszék)… stb.

Jódos–brómos vizek

Általában ezek egyidejűleg konyhasósak is, ezért alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvos kanalas mennyiségben rendeli.

Ilyen források: Kászonfeltíz (Csíkszék), Kászonjakabfalva (Csíkszék)… stb.

Radioaktív vizek

Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak, többféle módon, fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, befolyásolják az anyagcserét. (Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított az ilyen vizeknek.)

Egyszerű hévizek (akratotermák)

Ezek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de gyógyító hatásuk közismert, különösen a reumás betegségek esetén.

Forrás: hu.wikipedia.org / erdelyinaplo.ro / termalfurdok.com

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.