Budapest történelmi fürdőinek programjai a Kulturális Örökség Napján

A történelmi fürdők a fürdőlátogatásokon kívül különböző kiállításokkal és  gyógyvíz-kóstoltatással is kedveskednek a látogatóknak.

Budapest  történelmi fürdői idén is csatlakoznak a 2013. szeptember 21-22-én megrendezendő  Kulturális Örökség Napjaihoz, amely kiemelt témájával, a vízzel kapcsolódik  az idei budapesti Víz Világtalálkozóhoz. A vizekhez kapcsolódó épületek,  létesítmények, így a fürdők is épített örökségünk mindennapi és nagyon fontos  részei. Bemutatásukkal tisztelgünk ipari építészetünk és technikatörténeti  eredményeink előtt is.

A Vizek Házai nevet viselő rendezvénysorozat alkalmával Budapest legrégebbi  és legszebb fürdői és helyiségei tekinthetők meg vezetéssel egybekötött  ingyenes sétákon. A programok során elmúlt korok történetei elevenednek meg,  és a mindennapokban amúgy zárt helyiségek is nyitva állnak az érdeklődők  előtt.

A történelmi fürdők a fürdőlátogatásokon kívül különböző kiállításokkal és  gyógyvíz-kóstoltatással is kedveskednek a látogatóknak. A Gellért Fürdőben  Udvarhelyi Zsuzsanna kortárs festőművész kiállítása tekinthető meg az  aulában, míg a Lukács Fürdőben levetítik az 1959-ben készült „Gyalog a  mennyországba” című filmet, amelynek egyes jeleneteit a fürdőben forgatták. A  Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyílik meg a Lukács Galéria is, ahol  először Klösz György halálának 100. évfordulója alkalmából a századforduló  Budapestjét bemutató fotókiállítás, Breznay Pál festőművész képei, valamint a  fürdő múltját bemutató archív fotók lesznek láthatók.

Gül Baba-forrás 
A fürdők  mellett idén a Gül Baba-forrás kapuját kifejezetten a Kulturális Örökség  Napjai alkalmából tárják ki, mely a Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy  lábánál található. Az itt fakadó forrásokat a legrégebben ismert budai  hőforrások között tartják számon. Már a Gellérthegy lábánál létesült első  települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége. A  forrásvizek hasznosítása a török időkben vált általánossá, a Rudas fürdő  1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A források vize a Gellérthegy  dolomitjának repedéseiből tör fel. E forráscsoport része a Gül Baba-forrás  is, melynek vize egy 2,95 m mély aknában gyűlik össze. A forrásvíz  hőmérséklete kb. 43,5 °C. A források összes vízhozama 20-100 l/p, melyet a  Duna vízállása befolyásol.

Mindkét  nap indulnak vezetések, 11 és 14 órakor. A látogatás regisztrációhoz kötött,  sétánként maximum 20 főt tudnak fogadni.

Bejelentkezés: idegenvezetes@spabudapest.hu

Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda  

Mindkét  nap indulnak vezetések, 9, 11, 14 és 17 órakor, angol nyelvű vezetés 11 és 17  órakor.
A  látogatás regisztrációhoz kötött, sétánként maximum 25 főt tudnak fogadni.
Bejelentkezés:  info.gellert@spabudapest.hu

Király Gyógyfürdő 

Mindkét  nap indulnak vezetések, 12, 14 és 16 órakor.
A  látogatás regisztrációhoz kötött, sétánként maximum 10 főt tudnak fogadni.
Bejelentkezés:  kiraly@spabudapest.hu

Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda 

Mindkét  nap indulnak vezetések magyar és angol nyelven egyaránt, 10 és 17 órakor.
Információ:  lukacs@spabudapest.hu

Rudas Gyógyfürdő 

Mindkét  nap indulnak vezetések magyar és angol nyelven, 10 és 13 órakor.
A  látogatás regisztrációhoz kötött, maximum 10 főt tudnak fogadni.
Bejelentkezés:  rudas@spabudapest.hu

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda 

Mindkét  nap indulnak épületvezetések indulnak magyar és angol nyelven. A látogatás  regisztrációhoz kötött, sétánként maximum 30 főt tudnak fogadni. 2013.  szeptember 21.: 12, 14 és 16 órakor, 2013. szeptember 22.: 10, 12, 14  és 16 órakor. Előzetes regisztráció: info.szechenyi@spabudapest.hu.
A  látogatás napján regisztráció: a Társas Termál aulájában az információs  pultnál.

A  programokkal kapcsolatosan további információk a fürdők (http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/)  és a Kuturális Örökség Napjai weboldalán (http://www.oroksegnapok.hu/) találhatók.

forrás: ÖS

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.