borszéki Wellnes és Kezelőközpont

Borszék fürdője

A borszéki Wellnes és Kezelőközpont Európa egyik legszebb fürdőhelye. Természeti kincsei a balneológiai szempontok mellett jelentős kereskedelmi vonzerőt jelentenek. Téli hónapokban a síelés szerelmesei vehetik birtokba a különböző adottságokkal rendelkező sípályákat. A fürdőjében megtalálható a Székelyföld különlegessége a mofetta is. A településen megtalálható Petőfi Sándor mellszobra, és az egyik forrás is a nevét viseli.

A Hargita megyében lévő Borszék egész évben, várja a turistákat. A helység még 1953-ban gyógyfürdő város rangot kapott.  2012-től Borszéken a helyi önkormányzat üzemelteti az Ó-sáros nevű borvizes fürdőt, amely az egykori fürdő hasonmásaként építettek újjá. Üvegtetővel borított modern létesítményben gőzszauna, masszázs és sókamra található. Gyógyhatása igazolt mozgásszervi panaszok esetén, ízületi és izomfájdalmakra, és vérkeringés javítására.

A Tündérkert elnevezésű népi feredőben az ásványvíz források fölé lábáztató, kismedence, napozó és öltözők létesültek.

borszék tündérek feredője

Mofetta-Büdösgödör

A vulkáni utóműködés eredményeként jön létre a gázkitörés, amely a székelyeknél ősidők óta a gyógyulást szolgálja. A gáz összetétele főként széndioxidból áll, de tartalmaz kénhidrogént is, amely jellegzetes záptojás szagát adja. A mofettázás száraz gázban történő fürdőzést jelent. Gyergyószék legismertebb kiépített mofettája található Borszéken. A mofetta a Tündérkerti feredőtől 700 méterre található.

Milyen betegségek esetén javasolt a használata?

⦁ szív és érrendszeri megbetegedések (érszűkület, érgyulladás, lábszárfekély),
⦁ akutt szívinfarktus, agyvérzés utáni állapotban,
⦁ I-es és II-es stádiumú magasvérnyomás,
⦁ krónikus ízületi gyulladás (reuma)

borszéki fürdő ó-Sáros fürdő medencek

Megelőzésre:

⦁ szív és érrendszeri megbetegedésekre való hajlam (magas vérnyomás, és koleszterin)
⦁ dohányzás, ülő életmód, és impotencia javítására.

A fürdőhely gyógyászati pavilonjában szénsavas meleg fürdők, pakolások, hidroterápia, fizioterápia, gyógytorna szolgáltatásokat nyújtják.

A településnek 15 természetes ásványvíz forrása van, amelyek közül legnevezetesebbek a Boldizsár, a László, a Lázár, a Kossuth, a Petőfi és a Pierre Curie Forrás. A helyi vizek a szénsavas kalcium-karbonátos, magnéziumos, nátriumos borvizek családjába tartoznak, és belsőleg kiváló hatásúak emésztő-csatorna problémák, gyomorsav hiány, krónikus májbetegségek, epebántalmak, cukorbetegség, és vese,-és hólyagbántalmak esetén.

borszéki fürdő ó-Sáros fürdő

Megközelítése

Maroshévíz felöl a DN 15-ös úton közelíthető meg autóval.

Forrás: Borsec.ro, Erdélyinaplo.ro,

fotók: kisujsag.ro, maszol.ro, visitborsec.ro

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.