Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

A diósgyőri vár a várturizmus 10 legkedveltebb célpontjai közé tartozik az egri, a gyulai, a szigligeti, és a visegrádi fellegvárral együtt. Miskolc belvárosától pár kilométer távolságra található, és 2014-ben nyílt lehetőség a teljesen felújított és átépített vár látogatására. A királynék váraként is nevezett Nagy Lajos korabeli vár hitelesen ábrázolja a magyar történelem jelentős időszakát. A jellegzetes alakú, négy saroktornyos masszív erődítmény a középkorban élte virágkorát.


A Diósgyőri vár története

A vár történelme több évszázadon ível át, a Honfoglalás-kori földvár, a középkori virágzás, majd királynék jegyajándékaként volt ismert, és azt követően a vár alkonyának időszaka következett.

Az írásos emlékek szerint már a honfoglalás idején állt egy földvár, amely a tatárjárás alatt pusztult el, és ezt követően épült meg az ovális gyűrűvel övezett két kerek tornyú kővár.

A Nagy Lajos uralkodása idején, az 1300-as években négy sarktornyos gótikus stílusú várkastéllyá alakították, a falak köré vizesárkok, és 4 bevehetetlennek látszó tornyok épültek. A lakosztályai, és lovagterme miatt az ország legszebb erődítménye volt. Királyi székhelyként is jelentőségre tett szert, kedvenc tartózkodásául szolgált a királynak és a családjának, emellett a Buda és Krakkó közti útvonal fontos állomáshelyévé vált. Nagy jelentőségű esemény a vár életében az 1381-es turini békeszerződés, amelynek eredményeként a velenceiek elismerték a király fennhatóságát.

Diósgyőri vár tó 1916

Nagy Lajos halálát követően a királynék váraként került említésre, Mátyás király feleségének Beatrixnek is a jegyajándéka volt.

A mohácsi vereség után kezdődött meg a vár lassú alkonya, a pusztulása 300 évig tartott. A 19. századi korhű fotókon már csak a romjait ábrázolják.

A felújítása 1962-ben kezdődött régészeti feltárással, az elhúzódó rekonstrukciós munkálatok eredményeként 1973-ban vált látogathatóvá a nagyközönség számára.

A Diósgyőri vár látnivalói

A felújított Diósgyőri várat 2014. augusztus 30-án adták át. A várban nemcsak korhű berendezési tárgyak, de jelmezes animátorok, hagyományőrző programok és történelmi játékok teszik élvezetessé a várlátogatást. A várárkon átvezető hídon keresztül lehet a várat és az udvart elérni, a várárokban található a szabadtéri színpad, amely jelentős események helyszíne.

Diósgyőri vár Miskolc

Szent Hedvig várkápolna és ereklye

A felújított kápolna 2014-ben került felszentelésre, amelyet király, leánya Hedvig (Jadviga) részére építtetett. A kápolnába helyezték el Szent Hedvig csontereklyéjét az oltár oldalánál található ereklyetartóba.

Lovagterem

A Nagy Lajos korabeli lovagterem patinás építészeti kialakításával, Közép-Európa egyik legnagyobb hasonló funkciót ellátó terme volt. Híven mutatja be a király hétköznapjait, amely a Diósgyőri vár fénykora is volt egyben.

Diósgyőri vár lovagterem

Királynéi hálóterem

A pompásan berendezett hálóterem talán a palota leglátványosabb helyisége, hitelesen mutatja be a korabeli lakosztályt és berendezési tárgyakat, amelyek a királynék luxuséletét hivatottak biztosítani.

Alkímia

A torony belső szobájában az aranycsináló alkimisták titkos világa és eszközei tekinthetőek meg.

Éremverde

A Felső várudvaron a pénzverő mester műhelyében a kézi pénzverés történetével és technikájával lehet megismerkedni.

Íjászda

Az íjászda területén április 21-től augusztus 31-ig hétvégente a gyakorlatban is kipróbálható az íjászat, a hagyományőrzésen kívül a technikai részletek is bemutatásra kerülnek.

Fémműves műhely

A lovagvár hangulatának megfelelően, a fegyver és páncélkovácsolás mesterségének titkait lehet megismerni, emellett a reneszánsz kor támadó és védő fegyvereinek kiállítása tekinthető meg.

Diósgyőri vár udvar

Tárlatvezetés

A vár felfedezése egyénileg és akár jelmezes tárlatvezetés keretében történhet, a szervezett program alatt a vár története, és a falai között zajló élet eseményei kerülnek bemutatásra.

A várral kapcsolatos jövőbeli munkálatok

A 2014-es évet megelőzően jelentős felújításon esett át, és a Modern Városok Program keretében korhűen rekonstruálják, abból a célból, hogy a vár és környezete Közép-Európa jelentős turisztikai központja legyen.
A rekonstrukció a belső várat érinti, figyelembe véve a kor stílusának követelményeit, visszaépítésre kerül a nyugati szárny első emelete, és a szárnyhoz kapcsolódó ötszögű bástya is megújul.

A több lépcsőben zajló munkálatok során az északnyugati szárny tornyát állítják helyre, amelynek felső szintjén nyitott kilátóként lesz használható.

A restaurálás mellett a Királynék kertjét is jelentősen átalakítják, középkori kertépítészeti technikák alkalmazásával fűszer, és gyógynövényekkel egészül ki. A külső vár rekonstrukcióban külső várteraszok, és végig sétálható várfalak kerülnek kialakításra. A visszaépülő ikertornyokban pedig interaktív kiállítótereket hoznak létre.

A vár megközelítése

3534 Miskolc, Vár u. 24.
Lovagi tornák tere : 3534 Miskolc, Tapolcarét u.
Autóval és autóbusszal érkező látogatók a várat a Tapolcarét utca felől közelíthetik meg.
Vonattal érkezők a Miskolc-Tiszai pályaudvarról a Felső Majláth felé az 1V villamossal Diósgyőr városközpontig utazhatnak. A villamos megállótól a Vár utcán gyalogosan érhető el a vár bejárata.

Parkolás

A látogatóknak ingyenes a parkolás a Tapolcarét utca, Bartók Béla utca, Bartók köz, és a vár mellett a Haller utcában. A környező utcákban díjköteles a parkolás.

Nyitvatartás

A Diósgyőri vár egész évben minden nap nyitva van.
November 1- március 31-ig: 09:00-17.00, április 1- október 31-ig: 09:00-18.00 óráig tart nyitva.

Diósgyőri vár lovagi tornák tere

Jegyár

6 év alatt, 70 év fölött, és Miskolc Pass kártyával ingyenes a belépés
Felnőtt belépőjegy ára: 1 500 Ft
Gyermek, diák, nyugdíjas belépőjegy ára: 1 200 Ft,
Csoportos felnőtt belépőjegy ára: 1 400 Ft

50 %-os felnőtt belépőjegy ára: 750 Ft
50 %-os gyermek, diák, nyugdíjas belépőjegy ára: 600 Ft
Rendezvényi belépőkre jegyvásárlás a vár hivatalos honlapján, a https://diosgyorivar.hu/diosgyorivar-jegyvasarlas oldalon van lehetőség. Ezenkívül a tárlatvezetésre is jogosító felnőtt, gyermek, diák, és nyugdíjas belépőjegyek online megvásárolhatóak.

A várba érvényes csoportos kedvezményekről, az igénybe vehető egyéb kedvezményekről szintén a honlapon található pontos információ.

Fontos tudnivalók:

A babakocsival érkezők számítsanak arra, hogy a korhűség miatt rámpák nem kerültek kialakításra, viszont kérésre a jegypénztárban gondoskodnak a babakocsi tárolásáról.

Mozgáskorlátozott látogatók az Alsó várudvarról lifttel közlekedhetnek a Felső várudvarig, és a várépületben személy lifttel juthatnak az első szintre. A várba való bejutáshoz jelentős számú lépcsőn kell haladni, és rámpák sem kerültek kialakításra.

(Forrás és fotók: Diosgyorivar.hu)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.