Bélai-barlang tátra

Bélai-barlang – Szlovákia leglátogatottabb barlangja

A szlovákiai Bélai-barlang a Magas-Tátra egyetlen nyilvánosság számára látogatható barlangja. A nevezetesség alig 10 kilométerre található Szlovákia legújabb attrakciójától a Bachledka Treetop lombkorona-tanösvénytől. Barlangterápiában is használatos, és hangversenyeknek ad otthont. A Demänovai Szabadság barlang mellett a leglátogatottabb barlangok közé tartozik.

Szlovákiában több mint 7100 van, a leghosszabb a Demänovai barlangrendszer, a legmélyebb pedig a Hipman-barlangrendszer. A Bélai-barlang (Belianska jaskyňa) a Tátrai-medence fölött húzódó Bélai- Tátra lejtőinél, a Tátrai Nemzeti Park területén található. A népszerű barlang eredete még ma sem ismert pontosan.

A barlangban a látogatók különféle cseppkőképződményeket csodálhatnak meg: álló cseppköveket (sztalagmit), amelyek függőlegesen felfelé álló domború aljú képződményeket. A mennyezetén hatalmas kupolák és bemélyedések találhatók. Napjainkban a beszivárgó csapadék a barlangban időszakos patakokat hoz létre. Az első európai barlang, amelybe az elektromos áramot bevezették.

bélai-barlang szlovákia
Fotó:  Turista Magazin archív / Gulyás Attila

A Bélai-barlang termei

  • Zene terem
  • Pálma terem
  • Arany tavacska
  • Fehér terem
  • Hosszú terem
  • Pisai torony

Érdekesség, hogy a Zene terem kitűnő akusztikával rendelkezik, rendszeresen hangversenyeket tartanak, emellett barlangterápiás kezelések helyszíne.

A barlang 3829 méter hosszú, ebből 1 kilométer látogatható, a szintkülönbség 168 méter.

A Bélai-barlang megközelítése

A barlangot Tatranská Kotlina településtől, egy erdei úton lehet megközelíteni. Az egy kilométer hosszú tanösvényen körülbelül fél órás gyaloglással érhető el a bejárata. A barlang nagyjából 1 óra alatt járható be.

Nyitvatartás

A barlang zárva tart hétfőnként, és november 16-ától.

Nyáron:09:00-16:00 óra között óránként

Ősszel:

9:30, 11:00,12:30,14:00 órakor látogatható.

bélai barlang
Fotó:  Turista Magazin archív / Gulyás Attila

Jegyár

A jegypénztárban a belépőjegy készpénzzel (euró) vásárolható meg.

Felnőtt jegy: 9,00 €

Diák jegy és nyugdíjas jegy : 8,00 €

Gyermek jegy (6-14 éves kor): 4,50 €

Nevezetes természeti látnivalók a közelben

Ružbacy kráterek –Szepesi Magura I Vodopády Studeného potoka vízesések-Magas Tátra I Lomnici-csúcs- Magas Tátra

Elérhetőség

059 54 Tatranská Kotlina

E-mailcím: belianj@ssj.sk I Web:

Fotók:  Turista Magazin archív / Gulyás Attila

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.