barcarozsnyó vár

Barcarozsnyó vára

A Rozsnyói vár egyike a leglátogatottabb erélyi attrakcióknak, évente több százezer turista keresi fel. A téli időszak legszebb kastélyainak listáján szerepel, olyan várakkal együtt, mint a bajor Neuschwanstein kastély, a japán Macumoto-várkastély, vagy a bergeni Gamlehaugen kastély. A közeljövőben a szász parasztvárat uniós forrásból felújítják, a munkálatokkal a középkori arculatát kívánják visszaállítani.


A vár Brassó megye egyik legfontosabb turisztikai látványossága, egy sziklás dombtetőn helyezkedik el a Kárpátokban, Râşnov város felett. A Törcsvári- szoros mellett található vár, a brassói Fekete erődtemplom és a törcsvári kastély képezik a megye legfontosabb turisztikai örökségét és látványosságait.

A rozsnyói erődöt (németül Rosenau) német lovagok építették 1215 körül, illetve egyes vélemények szerint az 1240-es években a tatárok elleni védekezés céljából. A hivatalos feljegyzések szerint 1331-ben említik először a várat.

barcarozsnyói vár

Későbbiekben a környéken élő szász lakosság bővítette. A rozsnyói erődítményt a kereskedelmi útvonal mentén nemcsak védekezési célból, hanem huzamosabb időre szóló menedékhelyként építették. A parasztvárhoz legalább 30 lakóház, kápolna, iskola, kiszolgáló épületek is csatlakoztak, amely a falvakra jellemző. A védelmi rendszert két bástya, felvonó, és kilenc torony alkotta. A lejtőkkel körbe vett vár sokáig képes volt ellenállni mindennemű támadásnak, míg 1612-ben Báthory Gábor csapatai elfoglalják, mivel a betolakodók felfedezték az erőd belsejébe vezető titkos utat, amely a lakók vízellátását biztosította.

A rozsnyói erőd utolsó ostroma 1690-ben, Erdély utolsó tatár hadjárata idején volt, későbbiekben tűzvész pusztítja, majd az 1802-es földrengésben jelentős károkat szenvedett. Az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt az erőd menedékhelyként szolgált, a későbbiekben lakatlanná vált. A parasztvárat az elmúlt időszakban renoválták, egy múzeumot is alakítottak ki.

A 2020. év elején megkezdett felújítás ideje alatt a felső vár zárva lesz, de a vár alsó része továbbra is látogatható marad, és a hagyományos kulturális rendezvények sem maradnak el. A restaurálási munkálatok során újjá építik a két tornyát, és a várfalak is pótlásra kerülnek, amelyhez hagyományos építőanyagokat használnak fel. A tervek szerint a vár legmagasabb pontján lévő kápolna mellé egy kilátó is épül. A nagyszabású tervek szerint a vár 17. századi arculatát rekonstruálják, hogy egy erődített középkori vásártér fogadja a látogatókat.

barcarozsnyó vár belső udvar

A barcarozsnyói vár megközelítése

Strada Cetății 17. Râșnov

A Brassótól 15 kilométer távol fekvő Barcarozsnyó (Râşnov) a 73-as úton érhető el. A település főterén információs tábla segíti a megközelítést, kanyargós út vezet fel a várhoz. Az autóval érkezők a vár közelében lévő parkolóig tudnak felmenni, a Cetatea Râşnov táblát kell figyelni.

Nyitvatartás

A vár minden nap nyitva tart 09:00-19:00 óráig.

Fotók: studhist.blog.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.