Algarve Ponta-da-Piedade-Lagos

Algarve

Portugália második legnépszerűbb turistacélpontját, a déli Algarve tartományt vörös sziklafalak alatt elterülő homokos strandok, víz közeli barlangok, a kék szín több tucatnyi árnyalatát felvonultató tengervíz, és hangulatos települések jellemzik.

A vidék első turistái valószínűleg a római katonák voltak, akik itt pihenték ki a csaták fáradalmait. Az általuk épített paloták, fürdők nyomai még most is megtekinthetők. A nyolcadik században még a móroknak is annyira megtetszett a hely, hogy csak öt évszázad elteltével lehetett őket hazaküldeni innen. Nevet is ők adtak e vidéknek, hiszen az „Al garb” arabul nyugatot jelent.

Cabo de Sao Vicente a hatalmas világítótoronnyal jelzett földnyelven, a kontinens legdélnyugatibb pontján fekszik. 3000 wattos égőjének köszönhetően a hajók már 90 kilométeres távolságból tudják, merre is kerüljék ki a tarajos hullámok között megbújó éles sziklaszirteket.

Algarve Cabo de Sao Vicente

A mondás szerint a járható út Sagres-ben véget ér, hacsak nem hallgatunk az álmainkra. Tengerész Henrik például tovább álmodozott, és a XV. század elején itt hozta létre az első hajózási iskolát. A középkori városfallal határolt Lagos-ban békésen megfér egymás mellett a múlt és a jelen. A város modern szállodasorai, csapóhíddal védett erődítményei, tarkára festett halászbárkáktól hemzsegő kikötői egyszerre ígérnek nyugodt pihenést és nyüzsgő városi felfedezőtúrákat.

Portimaot, a turisták egyik kedvenc városát a harmincas években fedezték fel az angolok. Az első utazókat leginkább a Praia da Rocha, a város pazar adottságú strandja igézte meg, azóta itt télen-nyáron, napi 24 órában pezseg az élet. Ám aki kevésbé mozgalmas nyaralásra vágyik, az inkább a Portimaotól néhány kilométerre fekvő Ferragudoban szálljon meg, abban a festői kisvárosban, ahol a legnagyobb zajt talán a halászbárkák evezőinek csapkodása kelti.

Innen a francia és angol kalózhajók támadásait hősiesen hárító Albufeirán, a golfpályáiról híres Villamourán keresztül visz az út a tartomány fővárosába, Faroba. A gazdag múltat maga mögött tudó város a Formosa folyó deltatorkolatában fekszik. Faro építészetében – viharos történelméből adódóan – megfigyelhető a korok és stílusok keveredése: legjellegzetesebb emléke a gót, barokk és reneszánsz jegyeket is magán viselő katedrális.

Algarve

A városnézések és kirándulások közepette azért nem szabad megfeledkezni a pihenésről sem. Azt persze nem árt tudni, hogy az Atlanti-óceán vize itt frissítően hideg, és a hullámok szinte lankadatlanul ostromolják a partot – a szörfösök legnagyobb örömére. Nem kell azonban rögtön a szállodai medencébe rohanni, a turisták kényelme érdekében számos strandra építettek hullámtörőket.

További utazási tippek

Párizs

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.