bodrogzug vízitúra

Élményútvonal a Bodrogzugban

A beruházás eredményeként a Bodrog és eredetfolyói mentén a a vízi útvonalakat az eddiginél hosszabb szakaszon járhatóbbá tették, kitisztították a csatornákat, vízi átemelőket és kikötőpontokat létesítettek. Kerékpáros és lovas túraútvonalat alakítottak ki a magyar oldalon több mint 32 kilométeren, míg a szlovák szakaszon 12 kilométeren. Az útvonalakon 14 darab madármegfigyelő tornyot állítottak fel, valamint 10 darab esőbeálló és lovas pihenőhely, 20 tűzrakó hely és mintegy 100 darab tájékoztató és útbaigazító tábla áll a látogatók rendelkezésére. A látogatókat öt információs-bemutató központ is várja – írja a boon.hu.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a szlovákiai Abara község önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Programban kiírt felhívásra, amelyet a határtérség vonzerejének növelése, a közös természeti és kulturális értékeken alapuló minőségi turizmusfejlesztés céljából hirdettek meg.

A „Vízi élményútvonal megvalósítása a Bodrog és eredetfolyói mentén” projekt 2,612 millió euró vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Bodrogon és eredetfolyóin – elsősorban az országhatár és Tokaj közötti 48 kilométeres folyószakaszon –, valamint a Bodrogzug csatornáin évente mintegy 14-15 ezer turista csodálja meg ezt a természeti értékekben bővelkedő tájat.

A beruházás eredményeként a vízi útvonalakat az eddiginél hosszabb szakaszon járhatóbbá tették, kitisztították a csatornákat, vízi átemelőket és kikötőpontokat létesítettek. Kerékpáros és lovas túraútvonalat alakítottak ki a magyar oldalon több mint 32 kilométeren, míg a szlovák szakaszon 12 kilométeren. Az útvonalakon 14 darab madármegfigyelő tornyot állítottak fel, valamint 10 darab esőbeálló és lovas pihenőhely, 20 tűzrakó hely és mintegy 100 darab tájékoztató és útbaigazító tábla áll a látogatók rendelkezésére. A látogatókat öt információs-bemutató központ is várja.

A zalkodi vízibázison, valamint a szlovákiai Abarán az érdeklődők megismerkedhetnek a térségben hagyományosnak számító halászat történetével és jelenével.

A Bodrog folyó partján, Szegiben a látogatóközpontban kialakított méhészeti kiállítás egyik célcsoportja az iskolás korosztály. A tárlat célja a méhészettel kapcsolatos ismeretek terjesztése. A látogatóközpontban elérhető a kaptárlevegős terápia, amely a légzésszervi megbetegedések gyógymódja.

A Sátoraljaújhelyhez közeli Long-erdei tájház kikötőpontja lesz a vízi, kerékpáros, lovas túraútvonalaknak, valamint a nemzeti park szakemberei terepi foglalkoztatási lehetőséget is biztosítanak iskolásoknak. A Sárospatak belvárosában kialakított oktató- és látogatóközpont egy komplex természetvédelmi interaktív foglalkoztatókiállítással várja a látogatókat. Bemutatják a tájegység természeti látnivalóit is.

Bővebben: boon.hu
Fotó: Bodrogzug – Vízitúra

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.