Püspökfürdő-kiszáradt-termáltó

A gazdasági érdekek felülírják a püspökfürdői tó megmentését

Termálvíz gyűlik a turizmus leállása óta a pár éve kiszáradt püspökfürdői tündérrózsás tóba. Venczel Márton biológus szerint azonban kicsi az esély a természetvédelmi rezervátum megmentésére, ahhoz ugyanis csökkenteni kellene a kitermelést a környéken, ami gazdasági érdekekbe ütközik – írja a kronikaonline.ro.

„Sokkal nagyobb a gazdasági érdek, mint a természetvédelem iránti elkötelezettség” – összegezte az egykori püspökfürdői természetvédelmi rezervátum, a termálvizű tó helyzetét a Krónika kérdésére Venczel Márton biológus.

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének vezetője szerint a vízszintnek a turizmus leállása óta tapasztalt növekedése azt bizonyítja, hogy a szakembereknek igazuk volt: nagyobb a termálvíz-kitermelés a környéken, mint amit a természet megenged.

A Nagyvárad melletti természetvédelmi terület újjáéledése azért lenne fontos, mivel a püspökfürdői tóban olyan egyedi, őshonos növény- és állatfajok laktak, mint a bordás homorcsa nevű csigafaj, a piros szemű kele halfaj és a hévízi tündérrózsa, amely Európában egyedülálló módon maradt fenn őshonos növényként – legközelebbi rokona a Nílus deltájában található meg.

A rezervátum termálvizes tavacskájának eltűnésére még 2014-ben hívták fel a figyelmet természetvédelmi szakemberek, akik a helyi ökoszisztéma megváltozását a túlzott termálvíz-kitermelés számlájára írták.

Rámutatott, a környéken sokkal több termálvizet termelnek ki, mint amennyi megengedett lenne, a püspökfürdői és félixfürdői turizmus szempontjából nagyon nagy érdek fűződik ehhez. Kifejtette, mivel nem valószínű, hogy a turizmus egyik napról a másikra újra fog indulni, nyár közepéig várhatóan lesz még víz a termáltóban. De valószínűsíthető, ahogy amint újraindulnak a strandok, és ismét nagy lesz a termálvízfogyasztás, másodjára is ki fog száradni.

Venczel Márton szerint a termálvíz-kitermelés csökkentése nélkül a püspökfürdői tó csak mesterséges módon lenne fenntartható. Ha a helyén medencét alakítanának ki, és folyamatosan szivattyúznák bele a termálvizet, akárcsak Félixfürdőn teszik. Ez esetben azonban már nem lehetne természetes élőhelyről beszélni, hívta fel a figyelmet a szakember.

Korábban megírtuk: A koronavírus miatt újra van termálvíz a korábban kiszáradt püspökfürdői tóban

A teljes cikk a kronikaonline.ro-n érhető el

Fotó: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.