balaton strandjárőr

Strandjárőrök tilthatják ki a renitenseket a balatoni strandokról

A biztonság lesz a legfontosabb az idei nyáron a Balatonnál, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartását strandjárőrök felügyelik. Bár nem lesznek plexifalak a strandolók között, és távolságtartó köröket sem rajzolnak, de strandjárőrök razziáznak majd a partokon, s elzavarhatnak, ha túl közel rakjuk le egymáshoz a törölközőket. Maszkot ugyan nem kell viselni a vízparton, de ha nem tartjuk be a távolságtartási és egyéb szabályokat, a házirend megsértése miatt akár ki is tilthatnak minket a strandról.

Siófokon egyenpólós strandjárőrök razziáznak majd a parton, Balatonfüreden pedig a biztonsági őrök és a vízimentők munkakörébe illesztik a biztonsági előírások betartatását a parton és a vízben – írja a Ripost.

Siófokon a fizetős strandokon létszámkorlátozás lesz, és a napozóágyak elhelyezésével és infotáblákkal is segítik a kötelező védőtávolság betartását. „40 százalékkal megnöveltük a vízbejáró lépcsők számát, ezzel is csökkentve a torlódást a Balatonba történő bejutáskor. Siófok összes strandja, teljes felkészítéssel május 29-én nyit, s a jegyárakba nem építjük bele az óvintézkedések miatti kiadásokat, illetve a létszám korlátozás miatti kiesést sem„ – közölte a Riposttal Illés Virág, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs és turisztikai referense.

Országszerte ügyelnek a távolságtartásra és a fertőtlenítésre a strandok. Gyakori fertőtlenítés lesz a korlátoknál, ajtókilincseknél és minden más olyan a területen, amelyet rendszeresen megérintenek az emberek. Több helyen is alkoholos kézfertőtlenítő áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A vendégekkel érintkező személyzet pedig maszkot, illetve gumikesztyűt visel majd.

„A plexifalakat tengerpartokra tervezték, de nagyon felforrósodhat köztük a levegő, így külföldön is sok helyen elvetették az ötletet. A strandok napozóterületein pedig azért nincs értelme napozóköröket festeni, mert az egy háztartásban élőknek nem kell betartani a másfél métert. Így más méretű napozóterületre van szüksége egy egyedül érkezőnek, mint egy 4-6 tagú családnak. Mivel a magyarok bizonyították, hogy komolyan veszik a koronavírus miatti intézkedéseket, bízom benne, hogy a strandokon is betartják az előírt távolságot” – közölte a ripost-tal Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása kimondja, egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek és legalább 16 négyzetméter napozóterületnek kell jutnia. „ Ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest feleannyi látogatót tudnak fogadni a strandok, vagyis egy-egy melegebb nyári napon hamarabb lesz telt ház„ – fogalmazott Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Az öltözőknél is ügyelnek majd az üzemeltetők a létszámra és a távolságtartásra.

Forrás: Ripost, Fotó: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.