gyoroki tó

Mágnesként vonzza a turistákat a „gyoroki tenger”

Egy kis Arad megyei település, Gyorok határában található az ország „nyugati tengerének” nevezett tó, amely turisták ezreit vonzza minden évben. Bár hivatalosan nem lehetne strandként működtetni, a pálmafás, homokos parton elegáns vendéglők, háromszáz férőhelyes rendezvénysátor, fesztiválok várják a látogatókat – írja a kronikaonline.ro.

Egyre nagyobb hírnévre tett szert az elmúlt években az Arad megyei Gyorok, amelynek 1600 lakosából mintegy 500 magyar nemzetiségű. Az Aradtól mintegy 22 kilométerre fekvő községközpont mágnesként vonzza a turistákat a nyári hónapokban, mivel a településtől nyugatra fekvő, egykori homokbánya helyén létrejött tavat idegenforgalmi célokra alakították ki, ennek köszönhetően pedig Románia „nyugati tengerpartjaként”, „nyugati tengereként” emlegetik.

A gyoroki polgármesteri hivatal is épített itt házikókat, melyeket manapság hónapokkal előre le kell foglalni, akkora irántuk az érdeklődés. Sőt az önkormányzat pálmafákat is telepített a partra, idén pedig 3,4 millió lejt kapott a megyei tanácstól a létesítmény fejlesztésére, amely tavaly elnyerte a helyi érdekeltségű üdülőtelep státust. Lőrincz István helyi tanácsos elmondása szerint száz kilométeres körzetből állandóan érkeznek a látogatók, de akár távolabbról is, Déváról, Nagyváradról és Temesvárról is sokan járnak a gyoroki tóhoz. Egyébként a strandolóktól nem szednek belépőt, csak a helyszínre érkező személygépkocsik után kell fizetni, amely alól a helyi lakosok mentesülnek.

Forrás: kronika.ro

Fotó: Ghioroc Summer Fest Official

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.