hévíz

A balatoni turizmuson túl – állás Zalaegerszeg városában

Egy olyan jelentőségű turisztikai attrakció, mint hazánknak a Balaton, értelemszerűen nehezen megkerülhető a környékbeli települések és városok életében. Nem mindenki részesül azonban egyenlően az előnyökből, így sok helyen kénytelenek más alapokra helyezni a működést.

A turizmus vonzásában

Minden országnak van legalább egy olyan jelentőségű turisztikai attrakciója, mely magasan kiemelkedik az összes többi közül. Nekünk ez egyértelműen a Balaton, mely a nyári időszakban turisták tízezreit vonzza a part menti nyaralóhelyekre. A tó elhelyezkedéséből fakadóan a balatoni turizmusban több vármegye is érdekelt. Ez ugyan elsősorban Veszprém és Somogy vármegyéket érinti, de a nyugati parti részeken Zala is abszolút tevékeny részese a szezonális turizmusnak.

Ezzel együtt érdekes tény, hogy egyik vármegye székhelye sem esik a Balaton partvidékére, így jellemzően mindháromban más alapokra helyezték a városok működésének lényegét. Nincs ez másképp Zalaegerszegen sem, ahol beszélhetünk ugyan turizmusról, de egészen más léptékben, mint mondjuk 40 km-el arrébb. Sőt, a helyi attrakciók fejlesztése leginkább az utóbbi években kezdődött el, ám mára elmondható az, hogy sok állás Zalaegerszeg turisztikai szektorához kötődik.

Mivel a balatoni szezon itt kevésbé vagy egyáltalán nem érezteti hatását, a város számára mindenképpen fontos az egész évre való tervezés. A gazdaság tekintetében itt elsősorban az erdő- és mezőgazdasággal, illetve az iparral érdemes számolni. Bár az 1950-es években még sok állás Zalaegerszeg ipari vállalatainál jött létre, ez mára némiképp módosult. Bár napjainkban is jelen van az ipar, az említett mezőgazdasági vállalkozások és a termékek exportja több munkahelyet teremt. Ezek azonban teljes mértékben különböznek attól, mint amit például egy állás Keszthely Profession kínálatban mutat.

Területi kontrasztok

A Balatont körülvevő vármegyék egyes területei érdekes kontrasztban állnak egymással, így nincs ez másképp Zala esetében sem. Míg például egy állás Keszthely városában – főleg a nyári időszakban – nagy valószínűséggel a turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolható, addig Zalaegerszeg más területeken kénytelen boldogulni. A két város alig 45 km távolságra fekszik egymástól, mégis egészen más munkaerőpiaci képet mutat. Ez a tendencia pedig azt okozza, hogy míg Keszthelyen több szezonális munkával találkozunk, addig egy állás Zalaegerszeg városában jóval állandóbb.

A vármegye más településeinek turisztikai jelentőségét sem szabad persze alábecsülni, hiszen például a Zalaegerszegen működő aquapark vagy Hévíz gyógyvizei más léptékben és némiképp más megközelítésben, de szintén fontos részei a környék turizmusának. Ennek megfelelően jó néhány állás Zalaegerszeg attrakcióinak köszönhetően jött létre, habár az említett ipari és mezőgazdasági szektorok még mindig jóval erősebbnek számítanak. Illetve azt is mindenképpen fontos kiemelni, hogy az eltérő megközelítés nem jelent automatikus ellentétet.

Keszthely és a Balatoni körüli települések természetes adottsága a tó jelenléte, ezt pedig igyekeznek is kihasználni. Tény, hogy egy állás Keszthely területén inkább szezonális lehetőséget kínál, de ez akár a környékbeli, így zalaegerszegi lakosság számára is kifizetődő lehet. Ezek a munkák ugyanis jellemzően kiemelkedő bérekkel járnak, így a nyári időszakban a környéken élők számára kényelmes és jó opció lehet a szezonális munkavállalás. Emellett pedig egy állás Zalaegerszeg területén hosszútávú lehetőségnek tekinthető.

Célzott álláskeresés egyszerűen

Az állások zalaegerszegi és környékbeli palettája kifejezetten sokszínű képet mutat. Ipari álláshelyek, mezőgazdasági munkák, illetve a városi intézményekhez, vállalkozásokhoz, szolgáltatókhoz kötődő állások egyaránt megtalálhatók. Emellett a nyári időszakban természetesen megszaporodnak a vármegye más részein elérhető szezonális, turisztikai álláslehetőségek is. Ebben a kavalkádban pedig mindenképpen érdemes tudatosan és célzottan állást keresni.

A Profession oldalának online álláskeresője egyszerű és gyors megoldás kínál arra, ha valaki már rögtön szűkíteni szeretné a számára releváns találatokat. A földrajzi alapú szűrés során ugyanis könnyedén rákereshetünk egy adott település aktuális álláslehetőségeire, de arra is lehetőség van, hogy jó pár kilométerrel tágítsuk a keresés sugarát. A részletes keresés során akár szezonális munkákra is rákereshetünk, így a nyári időszakban egyszerűbben bukkanhatunk rá egy-egy lehetőségre.

A Zala vármegyében tapasztalható munkaerőpiaci kettősség tehát jól láthatóan nem gyengíti, hanem sokkal inkább erősíti egymást. Ha valaki állandó opciót keres, egy állás Zalaegerszeg valamelyik cégénél remek opció. Ha pedig a nyári időszakban lehet érdekes egy jól fizető, de csak szezonálisan végezhető munka, egy állás Keszthely városában lesz a befutó. Eltérő lehetőségek, de egységesen kedvező kilátások jellemzik ezt a környéket.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.