Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Erdélyben számos különleges természeti látnivaló található, a Tordai-hasadék egyike a legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelyeknek. A kettéhasadt mészkőhegy környékét bejárva, páratlan látványban lehet része az idelátogatóknak. Több túraútvonal található, a szurdokban futó függőhidakon, és a tetején húzódó ösvény bejárása lenyűgöző élményt kínál.


A Tordai- hasadék (románul Cheile Turzii) Torda várostól 7-10 kilométerre, a Torockói- hegység északi részén, Kolozs megyében található.

A Tordai-hasadék keletkezéhez számos legenda fűződik. A monda szerint Szent László király lovának patkónyoma látható a Patkós-kő sziklán, a lova dobbantásától vált ketté a szikla, és a királyt üldöző kunok belezuhantak a keletkezett szakadékba, a király pedig megmenekült. Más szájhagyomány szerint a király kardcsapásával, vagy az isteni gondviselés eredményeként keletkezett.

A hasadék a Peterdi-gerinc, és a Kövesbérc-Szindi gerinc között jött létre, amelyet a Hesdát-patak mélyített több ezer év alatt. A meredek falai a barlangrendszer beszakadásának az eredménye.

Tordai-hasadék Hesdát-patak

A barlangokban lévő feliratok szerint már az 1560-as években látogatták, az első menedékházat 1894-ben hozták létre, és 1938-ban természeti védettséget kapott. A hasadék rendkívül gazdag ritka növényi fajokban, ezek közül a jégkorszaki hagymaféle, az Allium obliquum csak messze az Uralnál és Közép-Ázsia szerte honos.

A Tordai Hasadék megörökítéséhez film és regény is szolgál, Jókai Mórt 1853-ban nyűgözte le, és később az Egy az Isten című regényében papírra is vetette.

A szurdokon az Aranyosba ömlő Hesdát-patak folyik át, a két oldalán húzódó mészkő gerincek 200-300 méter magasak. A sziklafalakban több mint 30 barlangot tártak fel, a legnagyobb a Porlik-barlang, amely 75 méter hosszú, 19 méter széles, és 11 méter a magassága.

A Tordai-hasadék bejárása

A szurdok megközelítésére több útvonal áll rendelkezésre. A hasadék melletti vendégház tökéletes kiinduló pont, a völgyben járható ösvény vezet, amelyen helyenként függőhidak ívelnek át, teljes hossza 3,5 kilométer.

A hasadék falai inkább alpinisták részére ajánlhatók, a barlangok megközelítése is nagy óvatosságot igényel. A hasadékot végig járva látható a Sárga-torony, a sima lapos falú Falkolosszus, a Csorgó vízesések. Az út felénél a Danila- tó, majd a Balika- barlangok következnek. A veszélyesebb helyeken a sziklafalakra erősített sodronykötelek segítik a haladást.

Az út végén fel lehet menni a hasadék peremein lévő 1-1 útra, piros kör jelzéssel vannak ellátva. A legendás Patkós-kő sziklát a patak jobb partján lévő útról lehet elérni.

A menedékház megközelítésére több útvonal áll rendelkezésre. Autóval Cheia (Mészkő) falu irányából, közvetlen a menedékházhoz lehet érkezni, és akár Torda felől.

Tordai-hasadék hegymászók

Látnivalók a környéken

Tordai Sóbánya

Erdélyben számos híres sóbánya található, amelyek közül a Tordai Sóbánya évszázadok óta működik, és a neves város egyik legérdekesebb turisztikai látványossága.

(Forrás: Erdély7csodája.ro, Székelyföldiinfo.ro)

Fotók: Szabadsag.ro / Wikipedia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.