tordai sós fürdő Dörgő strandfürdő

Torda sósfürdője

A Torda mellett található Tordai-hasadék az egyik lenyűgözőbb természeti látnivaló Erdélyben, amelyet évente rengeteg turista keres fel. A település számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Az egykori Sóbánya légúti megbetegedések kezelésére ajánlható, és az egykori sóbánya helyén kialakult sós tavaknál lévő gyógyfürdők számos betegség esetén kedvező hatásúak.  

Torda (románul: Turda) Kolozs megyében található, ismertségét a sóbányászatának köszönheti. Ásványokban gazdag sós vizét már a 19. században gyógyászati célokra használták.

A tordai sós tavak kialakulása

Erdélyben már az ókorban folytattak vasérc, arany, ezüst bányászatot. A hagyományos, mai értelmezés szerinti só kitermelés a 11-13. század között kezdődött. Írásos bizonyítékok a 13-15.századból vannak arról, hogy a Sóstavak vidékén, és Sósvölgy déli felén lévő sóbányákról. A sókamrák a mai tavak helyén voltak. A tordai sóbányászat az 1840-es évektől kezdett hanyatlani, és 1932-től megszűnt a termelés és feledésbe merült. Új korszak a 2. világháború idején köszöntött be, ugyanis a régi bánya menedékül szolgált a lakosságnak a légitámadások alatt. A későbbiekben turisztikai központként nyitották meg újra, és Phare pénzekből jelentősen modernizálták.

A tordai sós fürdők

A környéken a só kitermelés, és földcsuszamlások hatására alakultak ki a tavak, összesen 15 tó található. A sótartalmuktól függően némelyik fürdésre, egyes tavak pedig gyógyászati célokra alkalmas.

tordai sós fürdő

Dörgő strandfürdő

A fürdő Tordától 4 kilométer távolságra található.

1840-ben az egykori római sós tavak felújításával létrehozták a sós fürdőt. Az ásványokban gazdag vizet gyógyászati célból hasznosították: reuma, vérkeringési problémák és nőgyógyászati bajok kezelésére.

A sós fürdőben a helioterm jelenség tapasztalható a magas nátrium-klorid tartalmú víz (30 méteres mélységben 28 százalék, a felszínen 10 százalékos a sótartalma). Két sóstót újítottak fel, az Akna tó, és a Kerek tó környékén gyógyparadicsom alakult ki. A régi sókamrák helyén kialakult tavak a nyári évszakban kellemes feltöltődést kínálnak a helyieknek és az ide látogató turistáknak. A komfortérzet javítása céljából napjainkra homokos partszakaszt alakítottak ki, ahol a tusolók mellett fából készült napozók, és egy bár is létesült.

A tordai gyógyvíz a következő problémákra hatásos:

  • bőrgyógyászati problémák
  • reuma
  • nőgyógyászati betegségek
  • artrózis
  • íngyulladás
  • perifériás idegrendszeri problémák
  • poszttraumás bántalmak (ficamok, törések)esetében ajánlják.

Belépőjegy

Felnőtt jegy : 15 lej, 7 napos bérlet 90 lej, hétköznap hétfő-csütörtök között 17 óra után 10 lej.

Diák és nyugdíjas jegy : 10 lej, 7 napos bérlet 60 lej, hétköznap hétfő-csütörtök között 17 óra után 5 lej.

3 év alatti gyermekek részére ingyenes

A város a hagyományos sós tói fürdő mellett Spa és Wellness Központtal, és uszodával rendelkezik.

Tordai Uszoda

A Tordai Uszoda a Pelicanul panziótól 50 méterre található.

Az egy medencés uszoda 25mx12,5m-es, fokozatosan mélyülő vízmélységű, 1,2-1,8 méter mély. 60 fő befogadására képes. A vízhőmérséklete a medencének 26-28 Celsius fok. Az uszoda belterének hőmérséklete 30-32 Celsius fok.

Jegyár

Az árak 1,5 óra bent tartózkodásra vonatkoznak.

Felnőtt jegy:  15 lej

Gyerek, diák jegy: 6 lej

torda Potaissa Spa wellness

Potaissa SPA Gyógykezelési Komplexum

SPA részleg

Melegvizes medencével, és 3 jakuzzival rendelkezik, amelyek egyike hideg vizes. A medence vízhőmérséklete a medencének 28-30 Celsius fok. Található nedves és száraz szauna, és professzionális felszereltségű fitneszterem is. A központ modern kialakítású belső térrel rendelkezik.

Jegyár

Felnőtt jegy hétköznap: 2órás 25 lej, egész napos 50 lej

Felnőtt jegy szombat-vasárnap: 2órás 35 lej, egész napos 55 lej

3-14 éves gyerek jegy hétköznap : 2órás 12 lej, egész napos25 lej

3-14 éves gyerek jegy szombat-vasárnap: 2órás 17 lej, egész napos 27 lej

Diák, nyugdíjas jegy hétköznap: 2órás 20 lej, egész napos 45 lej

Diák, nyugdíjas jegy szombat-vasárnap: 2órás 30 lej, egész napos 50 lej

A Wellness Részleg szolgáltatásai

Különféle csomagok érhetőek el, amelyek kombinálják a relaxációs és szépészeti kezeléseket. A test és lélek harmóniáját biztosító pezsgőfürdő, víz alatti zuhany, nyirokmasszázs,paraffin pakolás, és különféle masszázs-kezelések érhetőek el.

Nyitvatartás

hétfő: 12:00-21:30, kedd-vasárnap: 07:00-21:30

Megközelítés

Turda, Piata Republicii 6.

(Forrás: Salinaturda.eu)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.