szenttamás termálvíz szerbia

Termálvizet találtak a magyar-szerb határ közelében, uszodakomplexum építésébe kezdenek

1200 méter mélyről tört fel a 60 Celsius-fokos víz.

A szerbiai Szenttamáson – a Szabadka és Újvidék között fekvő településen – termálvizes kút fúrásával kezdődött tavaly augusztusban az Elan Hotel felújítása. Az épület közvetlen közelében levő fúrótoronynál január 29-én tört fel a forró víz. 1200 méter mélyről percenként 500 liter 60 Celsius-fokos víz érkezik – írta meg a sokszinuvidek.24.hu.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és a hotel tulajdonosa, Nagy Sándor történelmi pillanatnak nevezték a víz feltörését és bejelentették, hogy

megkezdik a tervek kidolgozását az épület teljes körű felújítására és egy uszodakomplexum építésére.

Régi álmunk, hogy a község területén valamiképp kihasználjuk a nagy lehetőségeket rejtő termálforrásokat, most végre lehetőség adódott, hogy meglássuk, hogyan is néz ki mindez. Az előző időszakban beszéltünk arról, hogy a termálkútnak köszönhetően újra működni fog a hotel, és Szenttamás is bekerül az ország gyógyfürdővel rendelkező városai közé. Örülünk annak, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk mindehhez, és remélem, hamarosan hozzálátunk az épület tervezéséhez. A szálloda tulajdonosa szerint folynak a megbeszélések a tervező cégekkel a műszaki dokumentáció elkészítéséről, ezután az önkormányzat köteles lesz a törvénynek megfelelően engedélyt adni az építkezéshez, és bízok abban, hogy a munkálatok már az idén megkezdődnek

– mondta Radivoj Debeljački a Magyar Szónak.

Eredetileg három hónaposra tervezték a fúrási munkálatokat, de ezer méter után további 200 métert fúrtak, így sokkal jobb minőségű vizet kaptak, mint amire számítottak.

A feltörő vizet még nem elemezték, hamarosan eldől, hogy gyógyvizet vagy termálvizet találtak.

Fotó: Paraczky László / Magyar szó

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.