Szombaton nyitják meg az egri Valide Sultana fürdőromot

Az örökségvédelem közel negyven éves adósságát törleszti, amikor a Múzeumok éjszakájának keretében megnyitják az egri Valide Sultana fürdőromot szombaton délután négy órakor – mondta Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója.

Az egri Valide Sultana fürdőrom

Az igazgató kitért rá: az egri történelmi belváros rehabilitációs programjának részeként látogathatóvá tett fürdőrom egyike Eger négy török-kori ikonikus örökségének a Minaret, a Török-fürdő és a várbéli Török-kert mellett. Hozzátette: tervezik, hogy a későbbiekben egy, a török-kori fürdőkultúrát bemutató multimédiás kiállítást is nyitnak majd itt, az ehhez szükséges 20-30 millió forintot pályázati forrásból, illetve a török követség bevonásával remélik előteremteni.

Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes felidézte: a vármúzeum vidékről az elsők között csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatához 2004-ben. Közlése szerint idén a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából rendezvény-társulásként, az egri Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony Természettudományi Pályaorientációs Központjával, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral, valamint az Egri Termálfürdővel közösen várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. A programokhoz számos szolgáltató is csatlakozott – tette hozzá. Az igazgató-helyettes elmondta: a Múzeumok éjszakáján a várban lesz egyebek mellett fáklyás kazamatavezetés, megrendezik a VI. Kárpát-medencei tűzugró fesztivált és időszakos kiállítás is nyílik a belvárosi rehabilitáció során feltárt régészeti leletekből. Az Egri Vitézlő Oskola vezetésével pedig fáklyás felvonulás indul a belvárosból a várba este 9 órakor.

mti / eger.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.