szlovénia beach tengerpart izola

Szlovéniában is megkezdődhetett a strandszezon

Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, Szlovéniában szigorú intézkedések mellett hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon – derült ki a válságstábok közleményéből.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban az elmúlt egy napban kettővel, 2254-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2140 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 7-en vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen. A válságstáb továbbá feloldotta a boltok ünnepnapi zárva tartásra vonatkozó rendeletét.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint az elmúlt 24 órában eggyel, 1499-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze heten vannak kórházban, és közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

Hétfőn hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon az országban. A szlovén sajtó szerint a szigorú előírások komoly kihívások elé állítják a fürdőzőket és az üzemeltetőket is. A strandokon be kell tartani a 1,5 méteres távolságot, a vízben pedig a két métert. Ez alól csak az egy háztartásban élők képeznek kivételt. A fürdőhelyek üzemeltetőinek a látogatók számát a követelményekhez kell igazítaniuk, továbbá a strandon dolgozóknak kötelező szájmaszkot viselniük.

Szlovéniában május 28-án kezdődött meg az oktatás. Azóta három különböző iskolában diagnosztizáltak fertőzött diákokat, ezért az egész osztálynak és a tanáruknak is kéthetes házi karanténba kellett vonulniuk.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország állampolgára előtt. Utóbbi hétfőtől az összes közös határátkelőhelyet is megnyitotta Olaszországgal.

Szállás és közlekedés

Szállást találni semmiképpen sem lesz nehéz, hiszen a felsorolt helyszínek mind-mind a turisták kiszolgálására alapozzák működésüket. A széles választék miatt könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek és pénztárcánknak való legjobb opciót. Érdemes azonban korán elkezdeni a keresgélést, hiszen a szlovén tengerpart bizony nagyon népszerű a környező országok turistái között.

A közlekedés kapcsán elsődlegesen mindenki az autót választja, hiszen Budapesttől 5-6 óra alatt elérhetők. Emiatt viszonylag kényelmes választás. Ehhez mindösszesen egy megtervezett útvonalra és egy autópálya matricára van szükségünk. A heti matrica ára nem különösebben magas, valamint nagy előnye, hogy online megvásárolható. Amennyiben tehát a szállás már le van foglalva, már csak a Vignetteslovenia.si/hu/ oldalát kell meglátogatnod az autópálya matrica megvételéhez.

MTI / Címlapkép: Szlovénia, Izola

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.