geotermia

Szlovákia is lehetne termálvíz-nagyhatalom, de mégsem az

Szlovákia rengeteg hőforrással rendelkezik, azonban ezt egyáltalán nem használják ki. Az ország területén mintegy 25 jelentős hőforrást rejtő terület van, ebből 14 olyan terület, ahol a víz hőmérséklete 100 Celsius fok körüli, az 5000 méteres mélyben levő hőforrások vize pedig eléri a 150 Celsius fokot – írja szemléjében a felvidek.ma.


A geotermikus gazdálkodásra Szlovákiában komoly lehetőségek vannak. A biomassza után ugyanis éppen a geotermikus energia a második legjelentősebb energiaforrás, jelentősebb, mint amit akár a napenergia vagy akár a szélenergia jelent.

Gabriela Matečná, a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának tárcavezetője szerint a hőforrások adta lehetőségeket kihasználva jóval önellátóbbak lehetnénk saját egészséges élelmiszerekből és energiából is. Éppen ezért a geotermikus gazdálkodás támogatását be kívánják építeni a 2021-től 2027-ig tervezett új stratégiai tervükbe, amely egyben helyettesíti majd a jelenleg érvényes vidékfejlesztési programot.

„A program megvalósításához felvesszük a kapcsolatot az e téren vezető szerepet játszó Izlanddal” – jelentette ki a tárcavezető.

Szlovákia területén 25 olyan régió van, ahol a föld mélyében, akár 5000 méteres mélységben is 100-150 Celsius fokos termálvíz található.

A geotermikus hőenergia kihasználására a legalkalmasabb területek Komárom térsége, a liptói, a poprádi, a felsőnyitrai, a báni, a rimai, a rudnai völgykatlan, a homonnai hátság, valamint Nagytapolcsány környéke.

Hosszútávú kihasználásra a szakemberek Kassa környékét ajánlják, ahol az 5000 méter mélységben fellelhető termálvíz hőmérséklete eléri a 150 Celsius fokot.

(aktuality.sk/Felvidék.ma)

Fotó: Wikipedia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.