szigligeti vár

Szigligeti vár

A Szigligeti vár, amelyet a Balaton várának is neveznek a Balaton-felvidéken, egy vulkanikus hegy kúpján található Szigliget település mellett. A vár egyike a leglátogatottabb balatoni kiránduló helyeknek, de a várturizmusért rajongók körében is népszerű túraállomás.A bástyákról lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra, és a fenséges tanúhegyekre.

Hazánkban az elmúlt évszázadok alatt rengeteg várat építettek, a legtöbbnek csak a romjai maradtak meg, manapság e romokat, vagy rekonstruált változatait lehet megtekinteni.

A Szigligeti várat 2013-ban újították fel egészében, és a vár hivatalos honlapján a https://www.szigligeti-var.hu/ oldalon olvasható, hogy vár a turisztikai fejlesztések és várrekonstrukciót követően 2020 májusától várja ismét a látogatókat.

szigligeti vár turizmus

A Szigligeti vár története dióhéjban

A vár 1260. körül épült, és hamarosan királyi birtok lett. A tatárjárást követően IV. Béla király védelmi célból kővárak építését rendelte el. A eredeti vár mérete a jelenleg látható romoknál jóval kisebb volt, a későbbi évszázadokban bővítették tovább. A történelem során sokszor cserélt gazdát, és azon kevés várunk közé tartozik, amely vissza tudta verni a törökök ostromát.

A 16. századra kialakult az alaprajza, külső várfalakkal, tornyokkal, több bástyával egészült ki és pincéket és kutat építettek. A török hódoltság megszűnésével a vár hadászati jelentősége csökkent, majd a 17. század végén egy villámcsapás leégette. A tűzben a vár alapító oklevelei és feljegyzései is elpusztultak. A császár 1702-ben pedig elrendelte a magyarországi várak, köztük a szigligeti vár lerombolását. A második világháború végéig a településnek és a várnak a tulajdonosa az Eszterházy család lett. A későbbiekben kiépült a falu központja, a kikötője és a strandja, ezáltal a falu fő profilja az idegenforgalom irányába fejlődött.

A Szigligeti vár napjainkban

Az alsó és felső várból álló vár az Öregfalu felett található Várhegyen húzódik, az alsóváron keresztül a gyilokjárón át lehet a Mártonfalvy-rondellára jutni, majd egy meredek lépcsősoron át a felsővárba. A rekonstruált várkápolnát a várkápolna feltételezett helyén építették ki. A vár udvarán pedig a középkori várkonyha rekonstrukciója található.

szigligeti vár Balaton

Programok a Szigligeti várban

A várban számos középkori játékot, és nyáron koncerteket rendeznek, és igazi különlegesség a solymászbemutató is.

A Kisfaludy utcai Galériában fegyvertörténeti kiállítás és vártörténeti kiállítás található, amelyre külön belépőt kell váltani.

A falu jellegzetes nádtetős házait érdemes megtekinteni, és a Kamon-kő tanösvény is kellemes séta útvonal.

Nyitvatartás

A vár 2020 áprilisig zárva tart. A felújítást követően a nyitvatartásról a vár honlapján, a https://www.szigligeti-var.hu/ oldalon, és Község Önkormányzatának telefonszámán a 0670/371-5346 telefonszámon lehet érdeklődni.

Jegyár

A pénztárban kizárólag készpénzzel lehet fizetni.
Felnőtt jegy: 800 Ft
Gyerek jegy (6-14 éves korig): 400 Ft

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.