Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Száz éves a budapesti Gellért hotel és gyógyfürdő

A fürdő mai, szecessziós stílusú épületét 1918-ban adták át, majd hullámfürdővel és pezsgőfürdővel bővült. Még ma is működik a fürdőben az 1927-ben használatba helyezett hullámgép. Az eredeti állapotában megmaradt férfi termálrészlegen a medencetér Zsolnay-pirogránit elemei, a faszerkezetű öltözőtér és a színes ólomüveg bevilágítók most is régi fényükben tündökölnek.

A Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte szecessziós stílusú Hotel Gellért Gyógyszálló 1918-as átadásakor a főváros első luxus kategóriájú létesítménye volt. A fényűzően berendezett luxusszállóhoz és fürdőkomplexumhoz kezdetben még kórház is tartozott. Mivel igen magas színvonalú technikai és esztétikai minőséget képviselt a Gellért, a huszadik század számos világhíressége választotta budapesti tartózkodásának helyszínéül.

Forrás: MTI / hirado.hu – MTI Fotó: Mohai Balázs

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.