Lukács fürdő szaunavilág

Szaunafajták

Ha wellness-utazás vagy -nap mellett dönt, feltétlenül próbálja ki az egyre változatosabb szaunákat! Már nemcsak hotelekben vagy fürdőkben, hanem day spa-kban vagy színvonalasabb fitness és wellness klubokban is elérhetőek. Nemcsak segíti megőrizni egészségét, erősíti  szervezetét és hatásos a vírusokkal szemben, hanem relaxál is. A választásban segítünk, amikor bemutatjuk (a teljesség igénye nélkül) az itthon leggyakrabban előfordulókat.

Aromaszauna: A 50ºC-os hőmérséklet mellett különböző illatok segítik az ellazulást és a méregtelenítést.

Bioszauna: A 40-50°C-os hőmérséklet kellemes klímát teremt, amely nem megterhelő a test számára és gyakran különböző éterikus esszenciákkal vegyítik. A különböző színjátékok lazítóan vagy élénkítően hatnak.

Finn szauna: Magas hőmérsékletű szauna (80-100°C) kb. 10%-os páratartalommal. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás és hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés és erősödik az immunrendszer.

Frigidárium: Hideg levegőjű helyiség, mely a forró szauna utáni lehűlést segíti. Kapcsolódhat hozzá hideg zuhany vagy hideg vízbe való merülés. Ilyenkor megszűnik az izzadás, bőr pórusai záródnak, felfrissül a szervezet. A hagyományos fürdőkultúrából ered, és ma újra reneszánszát éli.

Gőzfürdő: A finn szaunától leginkább a magas páratartalomban és ezért alacsonyabb hőmérsékletben ( 40-50°C) tér el. Már a rómaiak , törökök (Hamam), arabok (rasul) is ismerték és népszerűek voltak. A római fürdőkultúrában hűvösebb és melegebb helyiségek váltották egymást: caldarium, danárium, tepidárium, laconium, frigidarium.

A hamam tulajdonképpen nemcsak gőzfürdőt jelentett, hanem egy szertartássorozatot, melynek során a test felhevült, majd következett a ledörzsölés és szappanos masszázs és végül a pihenő. A muszlim országokban a férfiak és nők egymástól elkülönítve használták és használják. Hamam ma Magyarországon is többfelé elérhető. Rasul, araboknál népszerű iszapfürdő, iszappal kenik be az egész testet és gőzfürdőbe pedig gyógynövényes gőt engednek.

Hang-, fényterápiás szaunák: Különböző hangokkal/ zenékkel elősegíthető a relaxáció. Viszont minden színnek meg van  fény gyógyító ereje abban rejlik, hogy általa a szervezet képes saját öngyógyító erőit aktivizálni. Minden színnek megvan a maga biológiai hatása, a különböző színek más és más hatást gyakorolnak szervezetünkre, hangulatunkra.

Infraszauna: Javallott annak, akinek túl forró a finn szauna és túl gőzös a gőzfürdő. Jóval alacsonyabban működik, ezért nem terheli meg a szervezetet. Az infraszaunákban lévő fűtőpanelek infrasugarakat állítanak elő, így nem a levegőt melegítik fel, hanem közvetlenül behatolnak a bőr alá, majd átadják energiájukat a szöveteknek. Ennek a működési elvnek köszönhető, hogy jóval alacsonyabb (45-60 fok) hőmérsékleten is alaposan megizzasztják a használóját.

Kaldárium: A kaldárium a klasszikus római fürdőkben használt berendezések egyike, amely forró vizes fürdőhelységet, esetleg izzasztókamrát jelent. Az általában csempével vagy márvánnyal kirakott kaldáriumban való tartózkodás átlagosan 30 – 40 percig tart, és az alacsony hőmérsékletnek (40-50°C) továbbá a levegő páratartalmának (70-100%) köszönhetően kevésbé megerőltető a szervezet számára, mint a szauna. Részleges fürdőterápia esetén a vízgőzt célzottan irányítják bizonyos testrészekre.

Laconium: Száraz, fűtött kerámiahelyiség, viszont alacsony páratartalmú (51-20%) és alacsonyabb hőmérsékletű, mint a finn szauna. Gyakran fény-, hang és aroma effektusok egészíthetik ki.

Tepidárium: A hideg és a forró fürdők közötti regeneráló helyiségnek számít, a hőmérséklete 28-37°C közötti. Kerámiahelyiség, nemcsak körpadok, hanem átmelegített fekvő kőágyak is megtalálhatóak. Hangulatát váltakozó fényekkel szokták fokozni vagy gyógyító illatok befúvása segítheti az ellazulást. A tepidáriumot azok a betegek is használhatják, akiknek a szaunázást nem javasolják. A benntartózkodás ideje nincs behatárolva, de minimum fél órát érdemes melegedni.

A római időkben előkészületi helyiségnek számított, „tabuli” kővel rakták ki a tepidárium falát. A meleg hatására a faszénből kibocsátott gáz áthatolt a kőzeten, és jó hatással volt a szervezetre.

itthon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.