sümegi vár

Sümegi vár

Hazánkban kevés vár maradt meg épségben, és a Sümegi Vár az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várunknak. A vár a Dunántúl egyik leglátványosabb történelmi öröksége, amely a változatos program kínálatával a legfelkapottabb kirándulási célponttá vált.


A felmérések szerint a hazai lakosság körében a fürdők felkeresése mellett a vár és kastély túrák az egyik legnépszerűbb programok. A várturizmus 10 legkedveltebb célpontja közé az egri, a gyulai a szigligeti vár, a visegrádi fellegvár és a diósgyőri vár tartoznak, de évről évre emelkedik a sümegi vár felkeresőinek a száma.
A Bakony nyugati részén Sümeg mellett a 270 méter magas Várhegyen található, megközelíteni egy szerpentin úton lehet gyalogosan. A várból csodálatos panoráma nyílik Sümegre és a környékre.

A Sümegi Vár története dióhéjban

Az írásos emlékek szerint a várat IV. Béla király parancsára építtette a veszprémi püspök 1292-ben. A helyszín védelmi célból tökéletes, a környezetből kiemelkedő kopár hegytető jó kilátást biztosított és könnyen védhető volt.

Területileg három nagyobb egységből állt, a külső és belső részből, és a fellegvárból. Az építése több ütemre osztható, a legrégebbi része a fellegvár Öregtornyának alsó szintje az 1260-as években épült, majd az Anjouk uralkodása idején tovább bővítették. A 15. században akkor még kis vár előtti részt várfallal vették körül, és belül tágas udvart alakítottak ki. A továbbiakban elkészült a Belső, majd a Külső Kaputorony, a lőréses várfallal, és a déli sziklákon a palotával bővült.

1552-ben Veszprém török kézre került, és a püspökség a sümegi várba menekült. Ezt követően alakították ki az északi sarkon a bástyát, amely kétszintes és ötszög alaprajzú, és a palota szárnyat is átépítették. A későbbiekben tovább folyt a bővítés és átalakítás, majd az 1700-as évektől indult a vár hanyatlása. A Rákóczi szabadságharc után 1713-ban felgyújtották, és több mint két és fél évszázadon keresztül pusztult le az állapota.

A helyreállításához csak 1957-ben fogtak, majd 1989-ben a Papp család közreműködésével megindult a felújítási munkálat, amelyben a vár tornyai új héjalást kaptak. 2016-ban a Széchenyi 2020 program keretében, a Nemzeti Várprogram nagyszabású fejlesztési projekt keretében újították fel.

sümegi vár programok

A Sümegi Vár napjainkban

A Sümegi Vár napjainkban leglátogatottabb vára közé tartozik, kiváló földrajzi helye miatt, akár a nyári balatoni nyaralás kiránduló programja. Másrészt a vár mellé komplex idegenforgalmi bázis épült ki, a történelmi élménypark mellett éttermek, wellness szálloda és remek programok várják az ide látogatókat.

A kapukon áthaladva középkor hangulatát idézi meg a hatalmas várudvar, az Öregtoronyban vártörténeti kiállítás tekinthető meg, ezenkívül középkori konyha, kovácsműhely, pékműhely, kápolna és még egy kínzókamra is található.

Az udvaron „kalodás fotót”lehet készíteni, de a rakoncátlankodók a deresre húzást is megtapasztalhatják.
Az I. Történelmi Emlékpark a vár aljában a látogató központban található, ahol a középkori várak életét, a harcokat, a korabeli fegyvereket lehet megismerni.

Különleges programok

A Sümegen rendezett Történelmi Lovasjátékok- középkori lakomák, a legnépszerűbb nyári programok közé tartozik. A jegyár, a várba való belépőjegy árát is tartalmazza, helyszíne a Történelmi Emlékpark. A rendezvényre előzetes regisztráció ajánlott.

Megközelítése

8330 Sümeg, Vároldal u. 5.

Nyitvatartás

A vár egész évben nyitva, de téli időszakban időjárásfüggő, csúszós és havas időben a vár nem látogatható!
január, november, december : 09:00-16:00-ig
február, március: 09:00-17:00-ig
április, május, szeptember, október : 09:00-17:00-ig
június, július, augusztus: 09:00-19:00-ig

Jegyár

Felnőtt jegy : 1500 Ft
Gyermek (6-14 év) jegy, diák, nyugdíjas jegy (igazolvány felmutatásával ) 800 Ft
0-6 éves korig a belépés ingyenes.

További információ a nyitvatartással, jegyárral kapcsolatban a 06 87/352-737 telefonszámon kapható, és a vár honlapján a http://www.sumegvar.hu/ oldalon olvasható.

Fotók: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.