velencei-tó Dinnyés

Sokkal klasszabb lesz a Velencei-tó, mint előtte volt

Tudom, hogy a Velencei-tó “bajban van”, főleg ami a turizmust, rekreációt, horgászatot illeti. Én ezeken a képeken limnológusként mást látok.

A Pannon Egyetem Limnológiai Tanszékének közösségi média oldala adta közre Padisák Judit limnológus írását, melyet a berek.hu szemlézett. Az írást változtatás nélkül közöljük.

„Azt látom, hogy szárad, szárad ugyan, de azokon a száraz foltokon vigadva csíráznak a nádmagok, s hoznak majd létre friss, életerős nádklónokat. Azt is “látom”, hogy a némileg vagy helyileg nagyon anaerobbá vált üledék a légköri oxigén hozzáférhetőségével éktelen mennyiségű “anyagot” eliminál. Tehát ha majd az esők helyreállítják a vízszintet, akkor egy ökológiai szempontból sokkal klasszabb tavat kapunk, mint az előtte volt.

Hallgattam ma (kocsiban) a Klubrádió betelefonálós műsorát. A helyiek szerint azért alacsony a vízszint, mert a partbetonozások miatt tavasszal csökkentették (nyilván: úgy jobban lehet betonozni). Na ez az igazi baj (ha igaz). Természetes partszakaszt tótól elvenni ökológiai bűncselekmény. Meg azt is hallom médiaforrásból, hogy a tározók vizét nem lehet odaengedni, mert ott halgazdákodás van, kéremszépen, nem jó a “minősége” (ezt meg el tudom képzelni). Jó, ne legyen a 2 tározóból vízutánpótlás, ha nem kell víz, de nem ezért épültek, hanem pontosan a vízutánpótlásra.

A halgazdáskodás vizét meg tényleg nem jobb beengedni egy alapvetően mezotrófikus szikes tóba. Kérek mindenkit, ne álljon be a vízutánpótlásért sikoltozók körébe. Arról már nem is beszélve, hogy feltehetően azért szikes, mert mélyrétegi vízutánpótlása is van, de adat erről még nincs (vagy nem tudok modern, medence-személetű hidrogeológiai vizsgálatokról) – egyébként nem lenne azért ha nem is nagyon, de kicsit szikes.

Megoldotta a természet a Balaton 2000-2004 közti “kiszáradását”? Igen. Jaj és a 2005-ös ÁRVÍZ!!! nyissák már ki a Sió-csatornát! Megoldja majd ezt is. Csak könyörgöm, a parti ökotonokat hagyjuk már békén!

Mindenütt!”

Velencei-tavi halpusztulás

Mint ismert június derekán tömeges halpusztulás kezdődött a Velencei-tóban, ahonnan több tonna haltetemet szedtek ki. Leginkább a tó keleti, velencei oldalán telt meg elpusztult halakkal a víz, a nyugati oldalon ez kevésbé volt tapasztalható. A becslések szerint 3 és 5 tonna között lehetett a kiszedett állatok mennyisége. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a tömeges halpusztulást oxigénhiány okozta. Valamint meg is kezdődött a tó vizének soron kívüli vizsgálata. Közben a Magyar Országos Horgász Szövetség azt közölte, hogy szélsőséges esetben teljesen kiszáradhat a Velencei-tó. A bajokat pedig csak tetézte, hogy a víz minősége miatt négy strand működését ideiglenesen felfüggesztették a tavon, majd újra engedélyezték működésüket.

Szerző: Padisák Judit, forrás: Pannon Egyetem Limnológiai Tanszék

berek.hu

A Velencei-tó nyugati medencéje a magasból (fotó: MTI / H. Szabó Sándor)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.