királyrét_kisvasút

Megújult a királyréti és a kemencei kisvasút

A Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek, most két kisvasút is korszerűsödött a térségben.

Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter Szokolyán.

Elmondása szerint

a Királyréti Erdei Vasút teljes, tíz kilométeres pályaszakaszán új, beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és váltók is. Emellett Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el.

„Természeti értékeink védelme komoly feladatot ró ránk, amely környezetünk kincseinek megmutatásával kezdődik, és ebben nyújt segítséget az erdei kisvasút” – fogalmazott az agrárminiszter.

A Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek: ez idő alatt épült

  • a csóványosi kilátó,
  • a királyréti kirándulóközpont,
  • a Toronyalja pálos emlékhely,
  • a várhegykilátó,
  • valamint tanösvények, parkolóhelyek, pihenőhelyek és játszóterek is.

Nagy István továbbá hangsúlyozta, hogy 2010-től a kormány tudatosan kezdte el az ökoturisztikai hálózatok fejlesztését, amelynek keretében húszmilliárd forintból megújították az erdei turizmushoz kapcsolódó infrastruktúrát.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy 2010 előtt nem jutott pénz ilyen felújításokra. A kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy ha nem kezdi meg a kisvasutak felújítását, akkor azokat balesetveszély miatt sorra meg kell szüntetni – mondta.

A kabinet az első ütemben tízmilliárd forintot, a második ütemben tizenkétmilliárd forintot biztosított a kisvasutak renoválására.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy tavaly 33 százalékkal nőtt a Dunakanyarba látogató turisták száma, és a növekvő létszámot növekvő lehetőségekkel szolgálhatja ki a térség.

MTI

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.