Rám-szakadék

Rám szakadék

A Dunakanyar, amely a Visegrádi-hegység és a Börzsöny között található, hazánk legszebb részei közé tartozik, a festői táj mellett történelmi emlékek sora fedezhető fel. A környékről számos túraútvonal indul, amelyek egyike a vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék. A természeti adottságok miatt az egyik  legnehezebben bejárható jelzett túraútvonal, a kirándulókat számos kihívás elé állítja.


A Rám-szakadék hazánk egyik leglátogatottabb turista útvonala, amely a Visegrádi-hegységben található Dobogókő és Dömös között. A Dunakanyar számos lenyűgöző látnivalót kínál, és a vadregényes sziklás szurdokot a természeti adottságai miatt az egész ország területéről keresik fel a természet szerelmesei. A szakadék 15 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményeként jött létre. A szurdokban több mint 110 méteres szintkülönbséget lehet találni, a szűk sziklafalak néhol merőlegesek, és a mélysége helyenként 35 métert ér el. A sziklamederben hóolvadáskor és nagy esőzések után a folyamatosan csordogáló víz patakká duzzad.

A Rám-szakadék gondozása és karbantartása a Pilisi Parkerdő Zrt. alá tartozik, amely korlátokkal és létrákkal próbálta biztonságosabbá tenni, és 2013-ra teljesen felújította a népszerű útvonalat.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék megközelítése

A szurdok megközelítése több útvonalon is lehetséges, a balesetek elkerülése miatt az üzemeltető a Rám-szakadék turista útján kizárólag alulról felfelé Dömös irányából Dobogókő felé haladást javasolja, illetve fentről lefelé a sárga jelzésű útvonalon, a Lukács-árokba vezető úton való közlekedést ajánlja!

A túrát Dömös irányából javasolt kezdeni- az autóval érkezők a település Polgármesteri Hivatalának parkolójában állhatnak meg a járművükkel-, a kiinduló pont a Király-kúti utca, amelyet a templomtól piros jelzés, a parkolótól zöld jelzés mutat. A jelzett túraútvonal az elején az aszfaltúton halad, majd a Malom-patak hídján átkelve, a patak mentén lehet követni a zöld jelzést. A szurdok egyaránt megközelíthető az aszfaltúton és a patak menti zöld sávon. A patak menti úton több elágazásra kell figyelni: A Szent-fakápolna után a balra ágazó piros háromszög jelzés a Vadálló-köveken át a Prédikálószékig vezet, majd a jobbra ágazó sárga jelzésen a Lukács-árokba lehet eljutni. Ezután párhuzamosan halad a piros és a zöld jelzés, amelyet a Rám-szakadék alsó pihenőjéig lehet követni. Itt a jelzések ketté válnak, a piros sávon a Szőke-forrás-völgy felé lehet eljutni, míg a zöld jelzést követve a túrázó eléri a Rám-szakadékot.

Lefelé haladva a (sárga jelzést kell figyelni) a Lukács-árok irányába kényelmes, enyhén lejtő túraútvonalon lehet menni. Menet közben a patakot keresztezve érhető el a Dömös felé tartó aszfaltos út, de akár a korábbi sárga jelzésű patak-menti úton is megközelíthető a dömösi parkoló.

Dobogókő felől a sárga jelzést követve lehet a Rám-szakadék felső pihenőjét elérni, ide csatlakozik be a zöld jelzés, amely végig vezet a szakadékon.

A nehéz útvonalon esőbeálló, információs táblák, pihenő padok és asztalok állnak rendelkezésre.

Tanácsok a biztonságos túrázással kapcsolatban

A Rám-szakadékban számos baleset fordult elő, mindezek elkerülése érdekében az üzemeltető számos dologra hívja fel a turisták figyelmét, melyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. hivatalos oldalán, a https://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/ram-szakadek/ oldalon lehet megtekinteni.

· Kizárólag alulról felfelé Dömös irányából Dobogókő felé haladjanak, illetve fentről lefelé a sárga jelzésű útvonalon, a Lukács-árokba vezető úton közlekedjenek!
· A biztonságos közlekedés érdekében a túrázók figyelmét hívják fel:
· Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén ne induljon senki a Rám-szakadékba túrázni!
· Ajánlott követni a kijelölt túrajelzést, és életveszélyes a szakadékba való ki-be mászás.
· Rendeltetésszerűen használják a kihelyezett létrákat és kapaszkodó korlátokat.
· Ajánlott a terepviszonyoknak megfelelő túraöltözék, és a csúszós utak miatt különösen fontos a megfelelő cipő viselése.

A honlapon a környék túraútvonalairól, és látványosságairól is lehet információt találni.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék túra gyerekkel

A túra kiválasztásánál a szülőknek mindenekelőtt azt kell mérlegelni, hogy a Rám-szakadék egy nehéz terep, és nem alkalmas gyereknek a természetjárás ismereteinek első állomására.

A szülőnek feltétlen ajánlott felmérnie, hogy gyermeke rendelkezik-e kellő lépésbiztonsággal. A terep ismerőinek véleménye szerint a Rám-szakadék ajánlható jó mozgású, természetjáró gyakorlattal rendelkező gyereknek akár 5 éves kortól (javasolt nyáron, alacsony vízállás idején), de általánosságban ezt a túraútvonalat inkább 7-9 éves korosztálytól javasolják.

Forrás:Parkerdo.hu, Turistamagazin.hu  / Fotók: parkerdo.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.