Rózsa Gyógyfürdő Tótkomlós

Összeköt a termálvíz: a román oldalon új fürdőt építenek, itthon a meglévőt korszerűsítik

Határon átívelő támogatási program keretében vágnak neki termálfürdő-építésnek Nagylakon, a beruházás értéke több mint egymillió euró. Az Arad megyei város a magyar oldalon található Tótkomlóssal szövetkezett, hogy közös pályázat keretében fejlesszék a térség turizmusát. A Békés vármegyei településen – ahol már kiaknázzák az altalajkincset – a meglévő fürdőt szeretnék korszerűsíteni.

Nagylak polgármesteri hivatala a napokban közölte, benyújtották pályázatukat az Interreg Románia-Magyarország nevű programban. A projekt célja a turizmus fellendítése a Nagylak–Tótkomlós határ menti térségben. Ennek érdekében az Arad megyei kisváros új termálvizes strandot építene az 1 250 000 eurót kitevő pályázati pénzből, miközben az Orosházi járásban fekvő település a meglévő fürdőt korszerűsítené a partiumi önkormányzat tájékoztatása szerint.

Ioan Radu Mărginean polgármester Facebook-oldalán közölte, a két település szakemberei több formáját is azonosították az idegenforgalom felpezsdítésének.

Elsősorban a gyógyturizmusra gondolnak a térség gazdag termálvíz-felhozatalának köszönhetően, de kulturális, gasztronómiai, történelmi és ökumenikus vonalon is bőven akadhat kiaknáznivaló, illetve az öko- és sportturizmust, a természetjárást is megemlítik.

Olyan körülmények között, hogy Nagylakon közismerten magas az átutazók aránya, hiszen három „kapujával” Románia legnagyobb határátkelőpontjának számít.

Tótkomlós jóval előrébb jár az altalajkincs kiaknázása terén: az ott működő Rózsa Gyógyfürdő épülete és két medencéje már 1942-ben megvolt.

Mint a – nevét a területén pompázó rózsakertekről kapó – létesítmény honlapján leírtakból kiderül, az 1960-as évek végén megvalósult a reumatológiai és fizikoterápiás szakrendelés is. Az 1970-es évek végén történt nagyobb fejlesztés keretében megépült a gyógymedence. Ezzel a fürdőben három olyan medence volt, amelyek funkcionálisan minden réteget ki tudtak szolgálni. 1986-87-ben nagy fejlesztés történt a fizikoterápiás részlegen: modern elektroterápiás egység, valamint új balneoterápiás részleg került kialakításra.

A Széchenyi Terv keretében 2002-2003-ban a fürdő teljes rekonstrukciója megvalósult. Hagyományos építészeti megoldásokkal kialakított, nyári stranddal is rendelkező, egész évben folyamatosan működő családias jellegű gyógyfürdő a „rózsák attrakciójával”, igényes gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal.

Tótkomlós és Nagylak több szállal is kötődik egymáshoz. Egyrészt testvértelepülések, másrészt mindkét város jelentős számú szlovák kisebbséggel rendelkezik:

az 5500 főt számláló Békés vármegyei település lakosságának mintegy 10 százaléka szlovák, miközben a 6700 lelkes Arad megyei városban 2457-en vallották magukat szlováknak a legutóbbi népszámláláson, 117-en pedig magyarnak.

A két település több közös, határon átívelő pályázati projektben részt vett már, és immár a termálvíz is „összeköti” őket.

Forrás: kronikaonline

Fotó: Rózsa Gyógyfürdő / Facebook

 

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.