Nem minden termálvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz termálvíz

Sokan szinonimaként használják a termálvíz és a gyógyvíz kifejezéséket, de ha jobban utána nézünk a témának, akkor jelentős különbségeket vélhetünk felfedezni köztük. Természetesen nem véletlen, hogy párban emlegetik a két víztípust, mert elég nagy a közös metszetük – írja az ellipsumfurdo.hu.

Az első lényeges különbség a termálvíz és a gyógyvíz között a vízhőmérséklet. Magyarországon 30°C-os hőmérsékletet kell meghaladnia a víznek, hogy termálvízről beszélhessünk, még gyógyvíz esetében ez elérheti a 70°C is. Tehát a Várhegy melegvizes forrásának köszönhetően kevesebb energiát vesz igénybe a termálvizes medencéink felfűtése, mint a gyógyvizes medencék visszahűtése. A termálkút egyediségét még a kút mélységének is köszönhetjük, mert közel 30 méteres mélysége eltörpül a hasonló 1200-2000 méteres gyógyvizes kutakhoz képest.

Vízhőfok

Sakkmedence
34-36 °C

Pezsgőmedence
34-36 °C

Wellness-medence
34-36 °C

Élménymedence
32-34 °C

Kültéri ülőmedence
36-38 °C

Ezen kívül a másik lényeges különbség az oldott ásványianyag tartalomban rejlik, aminek köszönhetjük az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. Gyógyfürdők esetében az oldott ásványianyag tartalom a vízben 1000 mg/l feletti, még a mi termálvizes medencéinkben nem haladja meg az 520 mg/l-t. Emiatt van feltüntetve minden gyógyvizes medence mellett, hogy 15-20 percnél többet nem tartózkodhatnak a vízben egyhuzamban és 14 éves kor alatt nem is ajánlott. Termálvizes fürdőnél nincs ilyen megkötés, aminek köszönhetően időkorlát nélkül, valamint korhatár nélkül, bárki élvezheti a fürdőzés élményét.

Összeségében elmondhatjuk, hogy nem minden termálvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz termálvíz is egyben.

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.