Orvostörténeti állandó kiállítás nyílt Hévízen

Az európai hírű hévízi gyógyászat egyik megalapozójának, a súlyfürdő feltalálójának, Moll Károlynak a nevét viseli az az állandó orvostörténeti kiállítás, amely hétfőn nyílt meg Hévízen.


Az idén hatvan éves Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház területén nem előzmények nélkül nyílt meg a gyógyászati tárlat, 2000-től a múlt évig ugyanis a helyi Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében egy emlékszoba mutatta be a város neves gyógyítóit és az itt kialakult módszereket. A kiállítás erre alapozva, de kibővülve, digitális tartalmakkal kiegészítve új helyen, a fürdőkórház B épületében, a Rákóczi-házban látható mostantól.

Az állandó tárlat látogatói megismerkedhetnek a tófürdőhöz kapcsolódó gyógyászati tevékenység 1700-as évek végére tehető kezdeteivel, a ma is használatos kezeléseket kidolgozó, meghonosító orvosok pályafutásával, de az itt páciensként megfordult művészekről is információkat kaphatnak.

Egy „rendelőben” az elmúlt évszázadok orvosi műszereit, laboratóriumi eszközeit, a névadó Moll Károlyhoz kötődő tárgyi emlékeket láthatnak, de Hévíz irodalmi, művészeti életéről is képet kaphatnak az érdeklődők. Megtudhatják azt is, hogy Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc vagy Sárdy János és Honthy Hanna mellett milyen neves személyiségek kúráltatták magukat a fürdőhelyen.

A megnyitón – amelyen a Moll család tagjai is megjelentek – Papp Gábor polgármester felidézte, hogy Moll Károly olyan emblematikus személy a város történetében, aki nagyon sok embernek adta vissza a fájdalommentes élet lehetőségét, elsősorban az 1953-ban általa feltalált víz alatti súlyfürdőnek mint terápiás eljárásnak köszönhetően. Kvarda Attila, a gyógyfürdőkórház igazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás névadója igazi, „klasszikus” orvos volt, mert belgyógyász, reumatológus és balneológus is volt egy személyben.

forrás MTI

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.