Nyereségesekké tehetők a veszteséges fürdők

Magyarországon több mint 300 fürdő üzemel, ezeknek kevesebb mint 10 százaléka működik nyereségesen. A szektor évente több tízmilliárd forintnyi hiányt termel, pedig a veszteséges fürdők egy részét 2-3 év alatt nyereségessé lehetne tenni – értékelte a helyzetet az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter.


Az évek óta tartó veszteséges működés a fürdők nagy részénél több okra vezethető vissza: a beruházások előkészítése, tervezése és kivitelezése során sok esetben nem vették figyelembe a piaci körülményeket, a fürdők speciális műszaki jellemzőit; ehhez adódik az, hogy a fürdők működtetése speciális ingatlanüzemeltetési szemléletet igényel; az üzemeltetés sikerességét a tervezési hibák, a beépített berendezések és a gépészet problémái együttesen nehezítik.

A megoldást a műszaki innováció és a technológiai fejlesztések, valamint a létesítmények térségi turisztikai stratégiába illesztése együtt biztosíthatja. Például az elfolyó víz energiájának hasznosítása egyelőre nem jellemző, holott a termálfürdők esetében jelentős megtakarítást eredményezhet, ha ezt a vizet temperálásra, a fűtési rendszerek támogatására használják.

További eszköz az átgondolt marketingstratégia, amelyet hozzá kell illeszteni a térség gazdasági viszonyaihoz. Az árpolitikát is a helyi viszonyokhoz kell illeszteni, és kívánatos az egymáshoz közeli fürdők klaszterbe szervezése is – hangsúlyozza a szakmai érdekképviseleti szervezet közleménye.

forrás MTI

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.