informatika

Milyen szakmák és szakterületek lesznek a közeljövőben a legkeresettebbek?

A munka világa folyamatosan változik, és sokan vélik úgy, hogy a hagyományos mérnöki szakmák mellett a szoftverfejlesztő szakma a jövőben még keresettebb lesz, és az adatelemzés, és ezzel párhuzamosan az adatvédelmi szakmák nagy szerepet kapnak. A jó állásokért nagy a verseny, és kiváló szakmai angol nyelvtudás birtokában lényegesen könnyebben lehet jó fizetést és szakmai karriert kínáló munkát kapni.

Kihívások a munka világában

A kutatások szerint a jövőben egyre kisebb szerepet kaphat az emberi jelenlét, a folyamatok automatizálása miatt hazánkban is egyre nagyobb szerephez jut az innovatív modern technikai eszközök használata – az Ipar 4.0. az automatizáció és a robotizáció. Az MI hatékonysága a munkaerő-állományra is hatást gyakorol – például az úgynevezett fehérgalléros szakmákat már most érinti –, amely a munka jövőjével kapcsolatosan generál vitákat és aggodalmakat napjainkban.

A soft-skillek fejlesztése egyre fontosabb lesz

Ugyanakkor a soft-skillek fejlesztése egyre nagyobb hangsúlyt kap a jövőben minden területen. A munka világa folyamatosan változik, és versenyképes innovatív gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen jól képzett munkaerő. A munkáltatók számára – a szakmai felkészültségen túl – már ma is kiemelten fontosak az egyén kompetenciák – például az önismeret, magabiztosság, alkalmazkodóképesség, a csapatmunkára való készség vagy a kommunikációs készség.

A mesterséges intelligencia alapú adatelemzés szerepe közeljövőben

Bár a mesterséges intelligencia alkalmazása évek óta valamilyen mértékben az üzleti folyamatok része, az elkövetkező pár évben várhatóan a mostani 40 százalékról 80 százalékra fog a gyártó és kereskedelmi cégeknél emelkedni az MI alkalmazása. Ez nagy kihívást jelent a vállalatok számára, és a versenyképességük fenntartása érdekében jelentős igényük lesz szakemberekre, például MI-fejlesztőkre és adatszakértőkre.

fizikus képzés

Mi alapján válasszunk ma megfelelő egyetemet és szakot?

A továbbtanulás mindig aktuális téma, és a megfelelő képzőintézmény kiválasztása mellett egyre nagyobb szerepet kap a jövőbiztos szak kiválasztása is. A STEM tantárgyak (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) egyre nagyobb szerephez jutnak a közeljövőben, ezért szakválasztáskor érdemes ezt is figyelembe venni. Ma már a kiváló szakmai angol nyelvtudás is alap a frissdiplomásoknál – különösen a műszaki pályákon. Összegyűjtöttünk pár jó képzést, amelyek jó fizetést, és változatos karrierlehetőséget kínálnak a jövő kihívásaira.

Computer Science Engineer BSc

A BME Közép-Európa egyik legrangosabb egyeteme, és a 7 féléves BSc Computer Science program az egyik legjobb választás azoknak, akik a számítástechnika, a programozás, az algoritmusok, a mesterséges intelligencia alapú megoldások iránt érdeklődnek. A Villamosmérnöki és Informatikai Karon olyan mérnökinformatikusokat képeznek, akik egyaránt jártasak az adatkezelés, és adatbiztonság területén, valamint a vállalati információs rendszerek tervezésében, a számítógépes hálózatok tervezésében egyaránt. A leendő hallgatóknak erős matematika, és fizikai alapokra van szükség. Majd az utolsó három félévben 3 specializáció (Szoftverfejlesztés, Intelligens hálózatok, Információs rendszerek) közül választhatnak.

MI

Computer Science Engineer MSc

Főként Computer Science Engineer BSc végzettségű hallgatók számára ajánlott a kar 4 féléves MSc Computer Science programja. A program keretében a hallgatók például az adattudomány, mesterséges intelligencia, szoftverfejlesztés területekre specializálódhatnak, és mélyíthetik el a tudásukat. A négy szemeszter alatt a választott szakterületnek megfelelő kutatási/fejlesztési projektekben, valamint szakmai gyakorlaton vesznek részt. Sok hallgató már a tanulmányai alatt is rendkívüli állásajánlatokat kap, a diploma birtokában a munkaerőpiac számtalan területén helyezkedhetnek el, ahol az országos átlagot meghaladó fizetés várja őket.

PhD in Informatics, és PhD in Mathematics and Computer Science

Számos olyan diák van, aki az egyetemi szférában képzeli el a jövőjét, kutatással, oktatással szeretne foglalkozni. Az egyetem 8-8 féléves PhD in Informatics, és PhD in Mathematics and Computer Science programjai a külföldi hallgatók körében is népszerűek. Innovatív és versenyképes tudást nyújtanak, és a végzettek nemzetközi viszonylatban is elismertek a nagy vállalatok körében.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.