erdőfürdő

Mentálisan elfáradt? Irány az erdőfürdő!

Az erdőfürdő-mozgalom ma már világszerte egyre népszerűbb. Nemrégiben megnyílt Szlovákia első erdőfürdője, az ország legkeletibb vidékén, a Zempléni térségben található Vinnai-tó mellett. A fürdőben legfeljebb 20 fős csoportokat fogadnak, hogy a vendégek számára minél személyesebbé tegyék az élményt – adta hírül a turistamagazin.hu.


A Sinrin-joku vagy erdőfürdő mozgalom a 80-as években indult el Japánban, és a lényege, hogy az emberek, miközben kint vannak a természetben, igyekeznek azt minél jobban befogadni. Hogy mindennek számos pozitív hatása van mind mentálisan, mind fizikailag, az ma már nemcsak megérzés, de tudományosan is alátámasztott tény. A természetben töltött idő csökkenti például a mentális fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza az energiaszintet, enyhíti az idegességet, a depressziót, csökkenti a stresszt.

A most átadott, Kassa megyében található erdőfürdőben legfeljebb 20 fős csoportokat fogadnak, hogy a vendégek számára minél személyesebbé tegyék az élményt. Kialakítottak két terápiás ösvényt. A minden korosztálynak ajánlott Ismerkedés útján az erdőfürdővel és az erdővel, az ott előforduló élőlényekkel ismerkednek meg a résztvevők, a másik ösvényt, a Találkozás útját pedig főleg az idősebb korosztálynak ajánlják. Vinnában emellett a gyógynövényekről is sokat tanulhatnak a résztvevők.

Magyarországon is vannak hasonló erdőterápiás programok, itt is egyre népszerűbb e japán terápia, például a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével Királyréten is szerveznek erdőmerüléseket. Az erdő segít a stresszoldásban, a mentális egészség megőrzésében.

A mozgalom őshazájában, Japánban egyébként az erdőfürdő ma is nagyon népszerű. Az országban ma már több mint hatvan erdőterápiás tábor működik, és évente 2,5-5 millió között van azoknak a száma, akik gyakorolják az erdőfürdőzést. A japán szakemberek a módszert eredetileg annak érdekében dolgozták ki az 1980-as években , hogy a leterhelt menedzserek megőrizhessék egészségüket. A foglalkozások lényege egy erdei séta, mely során folyamatosan figyelik, hogyan változik a résztvevők testi, lelki és mentális állapota. Bár a túrákat jellemzően csoportosan szokták meghirdetni, fontos, hogy a kirándulás alkalmával lehetőleg ne legyen kommunikáció a résztvevők között – írta a hirmagazin.eu.

Forrás: turistamagazin.hu / hirmagazin.eu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.