horvátország Dubrovnik

Megrendszabályoznák az odaérkező turistákat a horvátok

Eltűnhetnek a spliti utcákról a fürdőruhás nyaralók. Ha valaki mégis ellenszegül a szabályoknak, borsos árat lesz kénytelen fizetni.

Az ország schengeni csatlakozásával várhatóan nő majd a horvátországi nyaralók száma, akik ugyanakkor a korábbinál szigorúbb szabályok mellett kénytelenek nyaralni idén. Az év elején lépett életbe a kommunális rendről szóló új határozat Splitben, melyben magasabb büntetést írnak elő a szabálysértőknek, így várhatóan idén nyáron nem lesz fürdőruhás turista az utcákon. A rendvédelmi szervek, akár 150 eurós pénzbírságot is kioszthatnak egy szabálysértőnek. Ugyanezt a büntetést írják elő azoknak is, akik közterületen fogyasztanak alkoholt, és a póráz nélküli kutyasétáltatásért is komoly büntetés jár. Ebben az esetben 66 eurót kell fizetnie a szabálysértő gazdinak.

De nem csak a splitiek döntöttek a szigorítások mellett. Más horvátországi városokban sem szabad fürdőnadrágban vagy bikiniben sétálni az utcákon. Dubrovnik önkormányzata 2020 augusztusa óta hozott olyan határozatot, amelynek értelmében tilos alulöltözötten sétálni az utcákon. A rajtakapott turistáknak ott 130 eurós büntetést kellett kifizetniük.

A környező országokból toboroznak pincéreket a nyárra

Ugyanakkor nem csak a szabályokat rendezik a horvátok, igyekeznek munkaerőt is biztosítani a nyárra. A koronavírus okozta zárlat és az ország schengeni csatlakozása után Zágráb azt várja, hogy az idei nyár rendkívül sikeres lesz a turizmus szempontjából. A környező országokban toboroznak, hogy ne legyen munkaerőhiány a turistaszezon kezdetére. A szerbiai pincéreknek egyes esetekben akár kétezer eurós havi fizetést is kínálnak.

Szükség is van rájuk, hiszen egyre nagyobb a munkaerőhiány a Balkánon. A V4NA korábban arról írt, mesteremberekből és vendéglátósokból, vagyis szakácsokból és pincérekből van a legnagyobb hiány, de az építő- és feldolgozóiparban is elkél a többlet munkaerő. A probléma elsősorban Horvátországot, Szerbiát, valamint Montenegrót érinti, és ezekben az államokban tapasztalható a külföldi munkavállalók számának számottevő növekedése is.

Horvátországnak jelenleg 200 ezer dolgozóra lenne szüksége.

Az uniós ország korábban a régióból, vagyis Bosznia-Hercegovinából, Albániából, Szerbiából csábította oda a munkavállalókat, ez a forrás azonban kiapadni látszik, így a horvátok kénytelenek újabb országok felé nyúlni.

Forrás: V4NA.com

Fotó: MTI / EPA

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.