Lillafüred Palotaszálló

Lillafüred látnivalói

Lillafüred a Bükk hegységben található természeti látnivalókban gazdag település, amely a hazai turizmus egyik leglátogatottabb és legjobb adottságokkal rendelkező hegyvidéki üdülőközpontja. A Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál levő Miskolc agglomerációjához tartozik. Fő nevezetességei, és egyben Lillafüred jelképei a Palotaszálló, és a Hámori-tó.

A lillafüredi látványosságok egyike a vízesés, ahol a víz 20 méter magasságból zúdul le a Hámori-tóba. Telenként, amikor a vízesés befagy, csodálatos látványt nyújt. A vízesés mesterséges eredetű, a Palotaszálló építésekor hozták létre, és egyben ez hazánk legnagyobb kiterjedésű vízesése.

Lillafüred vízesés

 

Palotaszálló

A szálló építésének ötlete gróf Bethlen Andrásnak köszönhető, akit lenyűgözött a táj szépsége. A kivitelezésre gróf Bethlen István miniszterelnöksége idején került sor 1926 és 1930 között. Az épületet Lux Kálmán tervezte, és neoreneszánsz stílusú. Az impozáns épületet függőkert és park veszi körül.

Az építés során tagolt teraszos sétány rendszert alakítottak ki a meredek emelkedő tetején. Itt látható az Anna barlang, a József Attila szobor, és István főherceg emlékoszlopa. A lenyűgöző vízesésre is innen nyílik a legszebb panoráma.

A vízesés alá egy biztonságos ösvényen lehet a sétányról lejutni.

Hámori-tó

A Hámori-tó a Bükk keleti részén, a Garadna völgyben található. A tavat mesterségesen, egy völgyzárógát segítségével duzzasztották vissza, még az 1800-as években ipari célból. A tó igen kedvelt a horgászok körében, a hazánkban ritka pisztráng miatt. Az üdülőhely vonzerejét a Hámori-tó háborítatlan szépsége is növeli.

Lillafüred hámori tó

Barlangok

A környéken a patakból kifolyó vízből kioldott mész alakította ki a barlangok falát, amelyeket 1927-ben turisztikai célból építettek ki. Az Anna barlang egyike, a turisták által bejárható mésztufa barlangoknak. A barlang bejárata a Palotaszálló függőkertjének aljánál található.

A Szent István barlang az épülettől pár percre, az Eger-Miskolc műút mellett található. A cseppkőbarlang érdekessége, hogy 1991-ben gyógybarlanggá minősítették. Mindkét barlang túravezető segítségével bejárható.

Kisvasút

Az erdei kisvasút Miskolc és Lillafüred-Garadna között közlekedik, eredetileg teherszállító funkciója volt. A vonat völgyhidakon, alagutakon, és meredek hegyoldalak mentén fut végig.

bükki kisvasút

Kalandpark és Libegő

Nagyon népszerű a Bükki Nemzeti Park területén található kalandpark, amely egyik érdekessége a libegő. A libegő Lillafüred és a Jávorhegy között közlekedik. Az 1 kilométer hosszú kötélpályás felvonóval a hegy tetejére lehet feljutni.

Fotók: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.