széchenyi fürdő szecska

Komoly áremelkedés várható a budapesti fürdőkben

A Covid miatt a nettó bevételkiesés meghaladta a 24 milliárd forintot a budapesti fürdőknél, ám az idén a duplájára kívánja növelni a vendégszámot gyógyfürdőiben a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH). Ezt csak úgy tudják megtenni az elszabaduló rezsi- és bérköltségek mellett, hogy júliustól 20 százalékkal emelik az árakat- írja a napi.hu.

Az előző két, járvánnyal sújtott évhez képest idén a duplájára kívánja növelni a vendégszámot gyógyfürdőiben a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH). Rendezvényhelyszín lehet a Széchenyiből, és magánorvosi szolgáltatásokat is indíthatnak, a Rác fürdőből pedig felső kategóriás létesítményt faragnak a tervek szerint. Az elszabaduló rezsi- és bérköltségek azonban komoly áremelkedést hozhatnak júliustól.

A BGYH eredményes működéséhez a 2020-2021-es 1,5-1,7 milliós vendégszámot idén 3 milliósra kellene növelni, amely 70 százalékkal haladja meg a 2021-es forgalmat, de 60 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Ez azonban a cég szerint csak akkor sikerülhet, ha nem lesz újabb járványhullám és nyitva tarthatnak.

A tervek szerint a második félévtől azokban a fürdőkben, ahol főként budapesti vendégkör fordul meg, 8,7 százalékkal emelik a belépőjegyek árát, a nemzetközi turizmusban érintett fürdők esetében pedig 20 százalékos áremelés várható. Ez a cég szerint még így is 30 százalékkal marad el a nemzetközi átlagtól.

Minderre a rezsiköltségek elszállása és a bérköltség növekedése miatt is szükség van – írja a cég az idei tervében. A magyar vendégek azonban számos kedvezményt vehetnek igénybe 2022-ben is.

A legnépszerűbb fürdőjüket, a Széchenyit rendezvényhelyszínként próbálják meg hasznosítani a „klasszikus” üzemidőn kívül. A Széchenyiben és a Lukácsban Private Medical SPA ágazat beindítását tervezik, az idén megnyíló Rác fürdőben pedig olyan „prémium felső kategóriás” szolgáltatásokat kínálnak majd, amelyek jelenleg egy másik fürdőben sem érhetők el.

Gellért csak május végéig fogad vendégeket, utána ugyanis már nem halasztható a felújítása. A fürdő júniustól kieső, döntő részben turisták jelentette forgalmát a Széchenyi és a Rudas fürdőkre irányítják át, illetve novembertől részben az újra megnyíló Rác fürdő fogadja majd őket.

Széchenyi adja a BGYH teljes vendégforgalmának 40 százalékát, és itt abban reménykednek, hogy a tavalyihoz képest megháromszorozzák a látogatók létszámát. Ha ez sikerül, akkor is csak a 2019-es szint 65 százaléka lesz a 2022-es vendégforgalom.

Rudasban a turizmus erősödésére alapozva a járvány előtti forgalom 69 százalékával terveznek, de ehhez fontos tényező, hogy emelkedjen az éjszakai vendégek száma is.

Lukács viszonylag válságállónak bizonyult, hiszen ez a turizmusnak nem volt annyira kiszolgáltatva, mint több más egység. A terv a tavalyi forgalom 75 százalékos növelése, amelyet nagyban segíthet az úgynevezett nagybérlet-konstrukció, amellyel komoly kedvezményt lehet elérni.

Rác fürdő a tervek szerint 2022 novemberében megnyit. Főként jobb módú külföldieket várnak ide, de a bérletekkel és klubtagsági kedvezményekkel a budapesti vendégek számára is vonzó lehet az új egység – írják a tervben.

Címlapkép: Széchenyi fürdő / MTI fotó

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.