tisza-tó sarud strand

Kiváló vízminőséggel kezdik a szezont a Tisza-tó természetes fürdőhelyei

Heves megye Tisza-tavi természetes fürdőhelyei közül három – Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló – már kinyitott, a felújítás alatt álló kiskörei strand pedig várhatóan augusztustól várja a látogatókat. A szezon előtti vizsgálatok alapján a vízminőség mindenhol kiváló.

A fürdőhelyek vízvizsgálatát az üzemeltetők által megbízott akkreditált laboratóriumok nyitás előtt elvégezték, majd havonta újra sor kerül ellenőrzésre.

A szakemberek azt is figyelik, hogy a víz felületén van-e úszó szennyeződés, olajfolt, megfigyelhető-e intenzív hínárosodás vagy a kék alga elszaporodására utaló jelek (zavaros, elszíneződött víz). A vízmintákban két bakteriális paraméter (Fekális Enterococcus, Escherichia coli) jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

A szabadvízi fürdőhelyek minősítése négy egymást követő év eredményei alapján történik. Az értékelés a vízvizsgálati eredményeken túl a vízminőség változását és az esetlegesen felmerülő egészségkockázatokat is tükrözi. A legutóbbi ellenőrzés alapján a Tisza-tó Heves megyei strandjai kiváló besorolást kaptak.

Az elmúlt hónapok okozta járványhelyzet miatt mind az üzemeltetőknek, mind a fürdőzőknek fokozott figyelmet kell fordítani a higiénés szabályok betartására!

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem biztosítottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt is tiltott ezeken a helyeken a fürdés.

Forrás: egerhirek.hu

Fotó: Sarudi strand / forrása: Sarud

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.