Hidroterápia

A víz fizikai tulajdonságait használja fel gyógyításra, pl. hőmérséklet (izomlazító hatás), nyomás (tangentor vagy víz alatti sugármasszázs), felhajtóerő (súlyfürdő), ellenállás (víz alatti torna). Legegyszerűbbek a borogatások, ugyanakkor más kezelésekkel (elektroterápia, fényterápia)is lehet kombinálni.

Hidroterápia

Víz alatti sugármasszázs

A kezelés során a meleg fürdő izomlazító és a vízsugár masszírozó hatása együttesen érvényesül. A kezelést kádban végzik és a kezelőszemély a test felületére merőlegesen alkalmazott vízsugárral masszírozza a kijelölt területet.

Víz alatti sugármasszázs

Súlyfürdő

A Magyarországon kifejlesztett kezelési eljárás alkalmazása során a beteg (vendég) a nyakánál illetve hónaljánál rögzítve függ a vízben. A víz felhajtó erejét kihasználva a gerinc óvatos tehermentesítése érvényesül. A fő indikációs területek a gerinc degeneratív megbetegedései és a porckorong bántalmak enyhébb esetei. Ugyancsak kedvezőek az eredmények a csípők és a térdizületek kopásos megbetegedéseiben. A kezelés hatása, az orvosi előírásra a derékra vagy a bokákra helyezett súlyok alkalmazásával fokozható.

Súlyfürdő

Váltófürdő

A négy végtag (esetleg csak kettő) kis kádakba merül, melyek vízhőmérsékletét automatikusan, széles határok között, periodikusan változtatják. Ugyancsak a végtagi keringésre gyakorol kedvező hatást. Borogatások, gyógyszeres pakolások Kiterjedten alkalmazott eljárások, melyek célja adott testtájak hűtése vagy melegítése, gyakran gyógyszerek vagy természetes anyagok (pl.: kamilla) egyidejű felhasználásával.

További Gyógyfürdő Kezelések

Balneoterápia
Elektroterápia
Fototerápia és lézerkezelések
Hidroelektromos kezelések
Mechanoterápia
Inhaláció
Klímaterápia
Krioterápia