Balneoterápia

A minősített gyógyvizekkel végzett fürdőkezelések tartoznak ebbe a csoportba, így például az ivókúra, az inhaláció, iszapkezelés, szénsavas fürdők.

A balneoterápiában elsősorban a vizek kémiai összetételéből adódó hatásokat hasznosítjuk a vizek fizikai tulajdonságai (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő, nyomás, stb.) mellett.

Balneoterápia

Egy fürdőkúra legalább 15 kezelést jelent, így akár 2-3 hétig is eltarthat, viszont a kúra során fürdőreakcióval lehet számolni

Iszapkúra: Az iszapok lehetnek szerves vagy szervetlen kialakulásoktól függően ( Szerves iszap: pl. algák, növényi maradványok. Szervetlen iszap: pl. ásványi eredetű iszap). Általános jellemzőjük: jó hőtartó és rossz hővezető képesség, így (gyógy)hatásuk: reumás kezelésekre, valamint méregtelenítésre, regenerálásra és bőrfeszítésre alkalmasak.. Beszélhetünk teljes test, résztest kezelésről. Használatuk: általában 42°C fokon, így kitágítja az ereket, ezáltal gyorsul az anyagcsere és csökken az adott testrész gyulladása. A meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak.

Iszapkúra

Magyarországon 5 gyógyiszaplelőhely található: Makón a marosi iszap, Tiszasülyön a kolopi iszap, Hévízen a Hévízi-tó iszapja, Hajdúszoboszlón a Városi Gyógyfürdő iszapja és Alsópáhokon a „georgikon” természetes tőzeg gyógyiszap, viszont az iszapkezelés országszerte sokfelé elérhető.

További Gyógyfürdő Kezelések

Elektroterápia
Fototerápia és lézerkezelések
Hidroelektromos kezelések
Hidroterápia
Mechanoterápia
Inhaláció
Klímaterápia
Krioterápia