Ivókúrára hévízi gyógyvízet!

Nemcsak fürdésre, de ivókúrákra is használható mostantól a hévízi gyógyvíz, miután pénteken átadták a város első nyilvános ivókútját. A gyógyvíz bél- és gyomorproblémák, valamint vesebántalmak esetén kínálhat hatékony kezelést.
Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta: eddig nem volt eléggé kihasználva a víz gyógyító hatásának ez a lehetősége, pedig a gyógyfürdő csarnokán belül évtizedek óta működik egy gyógyvizet adó csap is. A belvárosi rehabilitáció előző önkormányzati ciklusban megvalósított fejlesztései között alakították ki a Rózsakert étterem épületében az ivókutat, amely mostantól reggel 7 és este 7 óra között látogatható.

Kisebb pihenőhelyiséget hoztak létre, ahol régi hévízi fotók és mai információs kiadványok között kortyolhatják a betegek a kénes vizet, amely egy fúrt kút jóvoltából már lehűlve érkezik a kúthoz. Az érdeklődők számából pedig elmúlt napok tapasztalata alapján már látszik, hogy sokakat érdekel ez a fajta gyógymód is – fűzte hozzá.

Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. orvos-igazgatója az átadáskor elmondta: a gyógyszeres kezeléseknél hatékonyabb módszer az ivókúra, amelyet két-három hetes időtartamra ajánlanak, naponta legfeljebb egy liter vizet lassanként elkortyolgatva. A hévízi kénes víz sikerrel alkalmazható a bélműködés és a gyomorsav-képződés fokozására, vagyis hatékony gyógymódot jelent idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén a gyomor-bélrendszer működésének szabályozásán keresztül.

A gyógyvíz elősegíti a krónikus epebántalmak enyhülését és kezelését – melegen fogyasztva fokozza, hidegen csökkenti az epesav termelését -, de a légúti hurutok gyógyulását, illetve a vesekőképződés megelőzését is szolgálja. Nem ajánlott azonban azoknak, akik heveny máj- és epeút-gyulladásban, valamint fokozott pajzsmirigyműködésben szenvednek.

Az orvos-igazgató hozzátette: a hévízi kénes víz nem palackozható, mert a benne található csekély, gyógyító mennyiségű – fájdalomcsillapító hatású – radont 3-4 nap alatt elbomlik.

forrás MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.