lukács fürdő archív 1920

Iszapfürdőzés a Lukácsban a múlt század elején

Már az Ókori Egyiptomban is felismerték az iszapfürdőzés előnyeit, de a rómaiak is esküdtek áldásos mivoltára. Budapest egyik legmodernebb és legnépszerűbb fürdőjében , a Lukács fürdőben 1893-tól lehet iszapfürdőzni, a férfiaknak és a nőknek külön fürdőrészt különítettek el.

1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a mai Lukács fürdő kiépítését,1893-ban készül el a gyógyszálló, az iszapfürdő, a népfürdő. Modern vízgyógyászati osztályt is létesítettek. Ekkor vezették be a Szent Lukács gyógyfürdő elnevezést. A Gellért fürdő megnyitásáig ez volt Budapest legmodernebb és legnépszerűbb fürdője, a világ minden tájáról érkeztek gyógyulni vágyók az intézménybe.

Iszapfürőzés hatása

Az iszapfürőzés hatása megegyezik a származási hely gyógyvizével. Elsősorban a kötőszövet szintjén fejti ki hatását, segíti a sejtújulást, csökkenti a gyulladást. Bizonyos bőrbetegségek esetén kifejezetten javallott, de mozgásszervi problémákkal, ízületi gyulladásokkal és nőgyógyászati panaszokkal is érdemes iszapba feküdni.

A 2007-es besorolás szerint Magyarországon öt gyógyiszap található: Makón a marosi iszap, Tiszasülyön a kolopi iszap, Hévizen a hévizi tó iszapja, Hajdúszoboszlón a Városi Gyógyfürdő iszapja és Alsópáhokon a „georgikon” természetes tőzeg gyógyiszap.

Fotó: Férfi és női iszapmedence a Lukács fürdőben, Erdélyi Mór felv., 1920 körül (forrás: BTM KM)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.