casinohajó

Helyek, amelyek már szinonimái a szerencsejátéknak

Van a világon elég sok olyan hely, amelynek neve konkrétan már szinonimája lett a szerencsejátéknak. Amikor az emberek meghallják ezeket a neveket, kaszinók villogó feliratai és éjjel-nappal zajló bulikra gondolnak. Ilyen például Las Vegas, amelynek nevét minden magyar ember is ismeri és egyből a szerencsejátékokra, kaszinókra asszociál, ha meghallja. De Európában Monte-Carlo hasonló, hiszen ez a luxussal és a dúsgazdag játékosokkal forrott össze. Persze nem csak egy fizikai hely vált eggyé a szerencsejáték fogalmával, de ma már ha valaki meghallja az online kaszinó elnevezést, egyből nyerőgépekre és élő osztós kaszinókra gondol.

Az úszó kaszinók története

Vannak azonban igazán különleges helyszínek is, amelyek a szerencsejátékokhoz kapcsolódnak. Kevesen tudják, de sok amerikai államban a szerencsejátékról sokaknak még mindig a gőzzel hajtott hajók jutnak az eszükbe, de még Magyarországon is hallottak már sokan ilyen kaszinókról. Léteznek egyáltalán még ilyenek? Ezt fogjuk most kideríteni.

Az Egyesült Államok déli államait rengeteg folyó hálózza be, közöttük pedig a leghíresebb a Mississippi folyója. A 19. században ezek a folyók nagyszerű lehetőséget biztosítottak arra, hogy a városok, települések és államok között szállítsanak árukat és embereket. Az emberek viszont a hosszú úton eléggé unták magukat és így a legjobb szórakoztatási formát választották, a szerencsejátékot. Ez nagyon gyorsan annyira népszerűvé vált, hogy sokan már csak azért hajóra szálltak, hogy játszhassanak.

Ennek fő oka az is volt, hogy akkoriban (és egyébként sok helyen még ma is) szárazföldön tilos volt szerencsejátékokat játszani. A hajók üzemeltetői pedig kihasználták azt a kiskaput, hogy a törvény nem rendelkezett a vízen történő szerencsejátékról. És ilyen hajók még a mai napig járnak fel és alá a Mississippi folyón.

A vasút és a háborúk

Ahogy a fentiekben már említettük, az ilyen folyami hajók számítottak a legfontosabb és legjobb szállítási módnak az Egyesült Államokban. Viszont ahogy a vasútvonalak elkezdtek kiépülni szerte az országban, az emberek is ráébredtek, hogy létezik egy gyorsabb utazási mód, amely ráadásul olyan helyekre is eljut, ahova korábban a hajók nem. Nem csoda, hogy a vonatok gyorsan népszerűbb váltak a hajóknál. Ebben az időben tört ki a polgárháború is, amely zömében a déli államokban zajlott, miután ezek nem fogadták el az északiak által hozott törvényeket. Konkrétan ekkor a folyami hajós kaszinók története teljesen be is fejeződött egy időre.

Folyami kaszinók ma

Mivel a folyami hajós kaszinók nem merültek a feledés homályába és sokan szerettek volna ilyen élményt átélni a 20. században is, több cég kapott engedélyt ilyenek üzemeltetésére. Az első 1989-ben indult engedéllyel útjára Iowában. Ez az állam egy olyan folyóhálózaton fekszik, amely a folyami hajós kaszinózás egyik központja volt a 19. században. Ezután más, a folyami hajós kaszinózás terén hagyományokkal bíró államok is elkezdtek engedélyeket adni, így Louisiana és Illinois is. Ma már az összes olyan államban vannak folyami hajós kaszinók, amelyekben a múltban is voltak. Fontos tudnivaló azonban, hogy ma már ezek a hajók szinte sosem futnak ki a nyílt vízre. Mindig a kikötőben állnak és ott várják a látogatókat, akik ugyanazt az élményt élhetik át, mint őseik több száz évvel korábban.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.