parajdi sóbánya

Határozatlan időre bezár Székelyföld egyik legnépszerűbb turistalátványossága

Ideiglenesen be kellett zárni Székelyföld egyik legismertebb turisztikai célpontját, a parajdi sóbányát. Az intézkedésre azért volt szükség, mert víz szivárgott be a területére, a bánya munkatársai pedig nem akarják veszélyeztetni a látogatók biztonságát.

A közkedvelt székelyföldi turisztikai létesítmény szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy „műszaki problémák miatt” meghatározatlan időre bezár – olvasható az MTI közleményében.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, amit 2023-ban mintegy 570 ezer fő keresett fel. A 120 méterrel a földfelszín alatt elhelyezkedő látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat.

Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, mivel az képes segíteni a relaxációban, a szervezet regenerálódásában, és számos egészségügyi panaszra is jótékony hatással van.

A SÓBÁNYÁT A PÜNKÖSDI IDŐSZAKBAN TURISTÁK EZREI KERESIK FEL ÚTBAN A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚBA MENET VAGY JÖVET.

A Marosvásárhely és Csíkszereda között elhelyezkedő sóbányát érintő műszaki problémát a székelyhon.ro beszámolója szerint az okozta, hogy területére április 18-a óta befolyik a szomszédos Korond-patak vize, amely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. A bánya turisztikai részlegének bezárását biztonsági okokból rendelte el az Országos Sóipari Társaság (Salrom),

EMIATT PEDIG A KITERMELÉSI RÉSZLEGEN SEM ZAJLANAK MUNKÁLATOK.

A Maros Vízügyi Igazgatóság is megerősítette, hogy a sóbányába április 18. óta jut be a Korond-patak vize,

AMINEK A SZAKEMBEREK ÚGY PRÓBÁLJÁK ELEJÉT VENNI, HOGY A KRITIKUS SZAKASZON A PATAK VIZÉT HÁROM VEZETÉKBE TERELTÉK.

A szakemberek jelenleg is ellenőrzés alatt tartják a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megállítsák a víz behatolását, ami komoly gondokat okozhat a tárnákban.

A vízügyi igazgatóság bejegyzése szerint a kritikus szakaszt három 127 méter hosszú vezetékkel „hidalják át”, de egy szivattyút is a helyszínre szállítottak. Ennek használatára a bánya, valamint a vízügy parajdi és gyergyószentmiklósi alkalmazottait is betanították, emellett a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik.

A Hargita megyei bányát egyébként tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, ennek hatására ugyanis megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma.
ELŐZŐ ÉVBEN A NYÁRI IDÉNYBEN SZEMBESÜLTEK HASONLÓ PROBLÉMÁVAL, AMINEK ORVOSLÁSA VÉGÜL KÉT HÓNAP KIESÉST EREDMÉNYEZETT.

MTI

Fotó: maszol.ro

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.