Hallstatti tó

Hallstatt Ausztria ékszerdoboza

A Felső Ausztriában lévő Hallstatt Ausztia legszebb településeinek egyike. A települést határoló tó és a magas sziklafal miatt a falu szorosan épült házsorokból áll. Világhírű a 7000 éves sóbányája, amely ma múzeum. A közelben magasodó Dachstein hegy számos látnivalót és sportolási lehetőséget kínál.

Hallstattban található a világ legidősebb sóbányája, amely a település történelmére és arculatára nagy hatással volt. A középkorban a lakosság a sóból tartotta fenn magát. Az azonos nevű tó, és Hallstatt része az UNESCO Világörökségnek.

Látnivalók Hallstattban

Hallsattnak egyik különlegessége, hogy egyetlen főutcával rendelkezik, megközelíteni egy hosszú alagúton keresztül lehet, és a belső részébe autóval nem lehet bemenni.

Hallstatt főtér Marktplatz
Hallstatt Főtere

Hallstatt Főtere

A Főteret egykoron kereskedők lakták, napjainkban Ausztria legszebb főterei közé tartozik. A háromszög alakú tér ékessége a16. századi lakóház. A közepén magasodik az 1700-as évekből származó Szentháromság szobor. A színes falú polgárházak szomszédságában található római katolikus plébániatemplom és evangélikus templom is. Hallstatt fő látványossága a késői gótikus stílusú Mária mennybemenetel templom a 12-15. századból, amelyet a hegyoldalba vájva építették meg.

Hallstatt sóbánya
Hallstatti sóbánya

Sóbánya

A bánya Kaisberg része 2002 óta látogatható, nevezetes a só által konzerválódott tetemről, amely időszámítás előtt 1000-ből származik, és Man in Salz néven vált világhírűvé. Az egy órás bányalátogatás során a sóbányászat titkait lehet megismerni, a föld mélyébe 2 facsúszda vezet le. A mélyből a Grubenbahn vasút visz fel a közeli Rudolf toronyhoz.

Csontház (Beinhaus)

A kis kápolnában lévő teraszos kialakítású temetőben a hely szűke miatt felszámolt sírokból az előkerült koponyákat virágmotívumokkal díszítették, és kalligrafikus betűkkel festették rá az elhunytak nevét, amelyeket a Csontházban tároltak-ügyelve, hogy egymás mellé helyezzék a közeli hozzátartozókat.

Hallstatti múzeum
Hallstatti múzeum

Kulturális Örökség Múzeum

A múzeum multimédiás eszközökkel mutatja be a sóbányászat múltját, de eredeti leletek is megtekinthetők, mint a több ezer éves vascipő. A kiállítás átfogóan szemlélteti az a lakosság gyarapodását és gazdagságát megteremtő tevékenység folyamatát, nehézségét, és titkait.

Hallstatti tó

A tó egyike a Salzkammerguti tavaknak, amely összesen 76 tóból áll. A part közelében lévő házai egy része a meredek lejtőn épültek fel, de láthatóak cölöpökre épült házak is. A még nyáron is jéghideg vizű tavat két-három ezer méteres hegyek határolják. A természetjárók és a síelők kedvelt úti célja a déli részén magasodó Dachstein, amely különböző látványosságokat, és kikapcsolódást kínál. A kristálytiszta tó alkalmas fürdőzésre, és csónakázásra, és népszerű program a látogatók körében a tavi hajókirándulás.

Fotók: Wikipedia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.